Закарпаття: Населенню гірського краю відключають самовільно встановлені автономки

Перший заступник голови правління ПАТ «Закарпатгаз» Павло Нагірний зустрівся з депутатами і сільськими головами Мукачівського району. Почав свою розмову з сумної статистики.

За 2010 рік в Україні сталося 308 нещасних випадків через користування природним газом у побуті, в яких 131 особа загинула. Причини біль¬шості трагедій – самовільне під’єднання до систем постачання та експлуатація при неналежному технічному стані. За два місяці 2011-го загинули ще 54 особи. Тому Міністерство енергетики і вугільної промисловості видало спеціальне розпорядження, згідно з яким «Закарпатгаз» повинен ретельно перевірити газове обладнання, встановлене у споживачів приватного сектору й багатоповерхової забудови.

– Комунальні підприємства надають неякісні послуги населенню. Тому люди змушені встановлювати індивідуальне опалення. Як їм бути?

– Є відповідні вимоги, інструкції й правила щодо встановлення індивідуальних котлів у багатоповерховій забудові. Тому «Закарпатгаз» розпочав кампанію щодо від’єднання самовільно встановлених приладів. Правила безпеки, якими керуємося в роботі, при виявленні самовільно встановленого котла, конвектора, колонки, плити вимагають від нас негайно відключити прилад від газопостачання, щоб запобігти  нещасним випадкам.

– Про які саме вимоги йдеться?

– Додатковий газовий прилад слід зареєструвати в місцевому управлінні газового господарства. Для цього треба пройти належну процедуру встановлення газового котла, конвектора чи плити. Власник має дістати відповідні технічні умови, а всі роботи за правилами безпеки щодо встановлення приладу повинна виконувати організація, яка має ліцензію та експлуатує наявну мережу газового обладнання. В інших будівельних організацій є право тільки на монтажні роботи, але не на експлуатацію обладнання.

Уряд ухвалив рішення створити пілотний проект щодо впровадження автономного опалення в Закарпатській області. Тому вкрай важливо, аби населення безпечно користувалося газовим обладнанням. Саме з цією метою наші контро¬лери влаштовують поквартирний обхід, виявляючи незаконно встановлені котли.

– Яка вартість під’єднання газового обладнання за технічними умовами й правилами безпеки? Люди скаржаться, що роками контролери не ходили перевіряти технічний стан газових  приладів, а тепер раптом заходилися все від’єднувати в зимовий сезон. Чому так?

– Наші правила роботи з газовим обладнанням жорсткі. Я розумію, що людям треба надати можливість узгодити всі правила й вимоги для безпечного користування котлами. А що робити нам, коли вони самовільно встановлюють автономне опалення, ні в кого не спитавши  дозволу? Це може стати бомбою для всіх мешканців багатоповерхового будинку.

Але ми сприяємо людям, тому інформуємо їх про всі правила безпеки й даємо узаконити встановлене за правилами обладнання, якщо на це буде технічна можливість. Робимо технічні умови, відповідну документацію, перевіряємо всю систему, чи вона надійно встановлена, і лише після цього видаємо погоджений будівельний паспорт. Вартість техумов – у межах 70 грн, проекту – до 200, вартість труб впливає на іншу ціну нашої роботи.

– У більшості сіл Мукачівщини труби проведено коштом людей, що надало вам можливість транспортувати блакитне паливо цими артеріями. Як допомогаєте селянам, адже газ женете десятиліттями?

– Газопроводи, які числяться в нас на балансі, є державною власністю. Те, що люди передали їх нам, не означає, що труби – наша власність. Аж ніяк – державна. Та питання щодо прийняття майна  на баланс неврегульоване. Щодо відшкодування громадянам – це не сфера «Закарпатгазу», а взагалі держави.

Тарифи за поста¬чання газу забезпечують наші потреби на 70 %, відповідно через низькі зарплати від нас ідуть спеціалісти. Раніше, справді, було престижно працювати на підприємствах газової промисловості, а сьогодні плинність кадрів не сприяє підвищенню кваліфікації робітників. Але кожен випадок хабарництва й завищених цін ми готові ретельно розглядати.

– Яка логіка в тому, щоб спочатку відрізати незаконно встановлене обладнання, а потім його знову під’єднати? Чи не краще попередньо підготувати кошторис, інші документи?

– Ще раз повторюю: самовільно встановлені автономки слід терміново від’єднати. Цього вимагають правила безпеки користування газовими приладами. Так, Мінрегіонбуд України надіслав листа, де чітко перерахував умови експлуатації таких пристроїв у багатоповерхових будинках. Заборонено всяке самовільне врізання у трубу, якою вже постачається газ іншим споживачам цієї будівлі. Тому послуги всіляких кулібіних  зіграють злий жарт із власником нового автономного опалення і можуть призвести до непоправної біди.

Олексій Філіппов, Старий Замок “Паланок”