Українці стали гірше ставитися до братньої Росії

Київський міжнародний інститут соціології вчора опублікував дані соціологічного опитування, проведеного спільно з російським “Левада-центром”. Соціологи опитували громадян двох країн, з’ясовуючи ставлення українців до Росії і росіян до України.
Ставлення українців до Росії в порівнянні з минулим роком погіршилося. Якщо в 2010 році позитивно до Росії ставилися 93% українців, то зараз – 89%. Разом з тим збільшилася кількість негативно налаштованих стосовно Росії українців – з 4% до 7%. Найкраще до Росії ставляться на сході країни (96%), а найгірше – на заході (73%). Разом з тим в Україні бажаючих об’єднання України і Росії в одну державу більше – 19% проти 14%.

У Росії соціологи відзначають іншу тенденцію – поліпшення ставлення громадян РФ до України. Рівень позитивного сприйняття збільшився з 67% у 2010 році до 73% в нинішньому. Зменшилася і кількість тих, хто негативно ставиться до України, – з 20% до 18%.

Таку тенденцію перший заступник “Левада-центру” Олексій Гражданкін пояснює результатами минулих президентських виборів в Україні: “Після них у Росії поширюється уявлення, що нове керівництво України в зовнішній політиці переорієнтувалося з Заходу на Росію”.

finance.ua