Курців в Україні за останні два роки поменшало на 13%

Міністерство охорони здоров’я України заявляє, що в період з 2008 року в країні на 13% зменшилася кількість курців.
“В Україні вже другий рік діє Державна цільова соціальна програма зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на період до 2012 року. Головним показником ефективності виконання цієї програми є рівень зменшення поширеності тютюнопаління”, – повідомили Корреспондент.net у Міністерстві охорони здоров’я України.

Так, за даними опитування, в 2010 році, порівняно з 2009 роком майже на 5% зменшилася частка курців, у віці 12 років і старші.

У міністерстві повідомляють, що за минулий 2010 рік серед чоловіків за 18 років частина курців зменшилася з 49% до 46,5%, а серед жінок — з 6,2 до 5,8%. Зате серед підлітків 14-17 років вона дещо зросла: з 3,6 до 4,3%.

Найвищі показники поширеності куріння фіксуються у Придніпровському (27,1%) і Донецькому (28,1%) регіонах. В інших регіонах поширеність куріння продовжує зменшуватися, а в Поліському, Подільському та Карпатському становить менш як 20%.

“У період з 2008 по 2010 рік поширеність куріння серед осіб за 18 років в цілому зменшилася з 27,5 до 24%, тобто майже на 13%. Цьому, в основному, сприяло значне підвищення акцизів і цін на тютюнові вироби”, – повідомляє відомство.

На думку представників міністерства, для того, щоб закріпити позитивну тенденцію до зменшення вживання тютюнових виробів, а, отже, і зменшення викликаних тютюном хвороб та смертей, заходи, передбачені Державною цільовою соціальною програмою, повинні фінансуватися і виконуватися в повному обсязі. Зокрема, до них відносяться створення телефонної лінії для осіб, які потребують допомоги в припиненні куріння, посилення контролю за звільненням робітників і громадських місць від тютюнового диму, а також прийняття Верховною Радою України законопроектів щодо заборони реклами тютюну.

Нагадаємо, раніше працівники Університету Джона Хопкінса США вивчили рівень задимленості сигаретним димом кафе, барів та ресторанів в різних країнах світу, з метою визначити, яку шкоду отримують офіціанти на своєму робочому місці. Україна опинилася на 16 місці серед 22 країн.

Новинар