Українці масово міняють бензин на газ

Через ажіотажний попит на зріджений газ у Києві вишикувалися черги на переобладнання автомобіля на пропан-путан, а саме устаткування різко подорожчало.

“Цього року попит на ГБО виріс практично удвічі в порівнянні з попереднім роком”, – розповів директор ТОВ “Газівник” Олег Глобенко, додавши, що в результаті підвищеного інтересу клієнтів на ринку утворився дефіцит деяких елементів системи газобалонного обладнання.

Наявність ажіотажу на установку ГБО підтвердив Олег Бєляков, директор донецької компанії “Алма”.

За його словами, якщо у минулому році в середньому ГБО ставили на два автомобілі за день, то сьогодні цей показник досягає 4-5 машин.

Головними причинами такого ажіотажу стали два чинники – подорожчання традиційних нафтопродуктів, а також нестача певних частин ГБО.

“Приміром, системи вприскування для ГБО четвертого покоління виробляють тільки за кордоном, і багато постачальників не можуть своєчасно їх доставити через складні процедури митного оформлення”,- повідомив Бєляков.

Разом з цим, експерт відмітив, що вартість ГБО за останній місяць виросла на 20%. Зокрема, ціна на систему IV покоління для 8-ми циліндрового двигуна досягла 6 тис. грн.

Нагадаємо, що середня вартість бензину А-95 на АЗС з початку року підвищилася на 20% -до 9,88 грн/л, а зрідженого газу – на 3%, до 5,49 грн/л.

tsn.ua