Закарпаття: В Ужгороді презентували ІІІ Міжнародний музично-творчий фестиваль “Сакура Фест-2011”

У вівторок у прес-центрі „Закарпаття” презентували ІІІ Міжнародний музично-творчий фестиваль „Сакура Фест-2011”. Про фестиваль прийшли розповісти його організатори:  директор театру ляльок „Бавка”, голова БФ „Вільна сцена” Василь Чайкович та голова ГО „Сільвер ленд” Олег Бурдуков.
Фестиваль „Сакура Фест-2011″ проходитиме в Ужгороді кілька тижнів, з 25 квітня по 9 травня, маючи на меті охопити святкуваннями весь період цівітіння сакур.

Василь Чайкович зауважив, що крім мистецької, фестиваль носить ще й екологічну складову, оскільки в 2009 році була ініціативною групою була започаткована акція „Чисте місто”, яка з часом знайшла підтримку серед ужгородців. Аби збагатити фестиваль східною родзинкою, організатори цього року зуміли знайти діалог з Українсько-Японським Культурним Центром. Наслідком цієї співпраці, наразі лише організаційної, стане виставка японської культури „Японія. Традиція краси” (виставковий зал по вул.Капітульній, 2). „В рамках виставки, – розповів Василь Чайкович, – будуть проводитися майстер-класи з чайної церемонії, солодощів, ікебани та каліграфії.” Аби більше людей змогли побачити та взяти участь у цих заходах, майстер з каліграфії деякий час працюватиме на пл Театральній. Проводитимуть майстер-класи сертифіковані фахівці-українці, які тривалий час жили в Японії.

Цього року в процесі підготовки до фестивалю Ужгород здобув місто-побратима з Японії – Нагасакі, а протягом святкових двох тижнів обласний центр Закарпаття збагатиться ще кількома десятками молоденьких сакур, висадженими на Православні набережній та по вул.Довженка.

Не омине увагою „Сакура Фест” і кіноманів: з 25 квітня по 20 травня в театрі ляльок триватимуть Дні японського кіно. „Здебільшого, – зауважив Василь Чайкович, – основна маса фільмів, які ми будемо показувати – це художнє японське кіно 2006-2011 років”. Загалом, як додав директор театру ляльок, „Сакура Фест-2011″ доволі камерний і основні акценти робитиме на виставку японської культури та вечірній флеш-моб „Небесні ліхтарики в ім’я життя. Чорнобиль-Фукусіма” – запуск в небо над містом паперових ліхтариків на знак пам’яті про страшну катастрофу в Чорнобилі та в Фукусімі. Долучитися до фестивалю й провести пленер висловили бажання й художники  Щодо вартості вхідних квитків на заходи фестивалю, то пан Чайкович запевнив, що ціна їхня буде мінімальною.

Музичну складову фестивалю забезпечуватиме Академічний камерний хор “Кантус”, який виступить спільно з симфонічним оркестром Закарпатської обласної філармонії та жіночий японський хор „Трембіта”. Стосовно участі останнього, як додав пан Василь, наразі тривають переговори.

Підтримати фестиваль сакур зголосилося ТОВ “Ядзакі Україна”, яке, ставши спонсором, допомогло в органзації майданчика для фестивалю –  висадки алеї сакур по Православній набережній. Втім коштів на повне бачення святкування не вистачає: цьогорічний „Сакура Фест” пройде без святкового концерту під відкритим небом, який так запам’ятався ужгородцям з першого фестивалю. „На цьому етапі, – додав Олег Бурдуков, – у нас завдання: залучити серйозних спонсорів, які звернули б на цей бренд увагу і тоді ми зможемо запропонувати ужгородцям та гостям міста більш цікаві та яскраві розваги”.

В прес-центрі “Закарпаття” організатори презентували повну програму фестивалю „Сакура Фест-2011″.

Насамкінець гості розповіли, що незабаром будуть готові презентувати місту карту висадки сакур в Ужгороді, розміщену на базі Google Map’s.

“Прес-центр Закарпаття”