Закарпаття: На Міжгірщині впроваджують енергозберігаючі технології

Напередодні Великодня у приміщенні Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст.  № 1 відбулася робоча зустріч учасників проекту «Біоенергія Карпат», який нагадаємо, реалізується в рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2007-2013 роки».

В робочі зустрічі прийняли участь керівник проекту Ян Дзурдзенік, директор Асоціації регіонального розвитку Закарпаття Валерій Грищенко, менеджер проекту “Біоенергія Карпат” Олеся Носенко, голова Асоціації студентів Закарпаття Владислав Ровіна та ряд інших наукових співробітників та проектантів. З нашого боку, на робочій зустрічі були присутніми голова районної ради Іван Ярема, директор Колочавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Михайло Кий, начальник групи по центральному обслуговуванню та забезпеченню шкільних установ району відділу освіти Борис Красняник, головний інженер Міжгірського району електричних мереж Михайло Френіс, – повідомили в прес-службі райради.

Основною метою зустрічі було обговорення питань щодо впровадження пілотного прикладу модернізації котельні у Новоселицькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів із залученням новітніх технологій у сфері альтернативних джерел енергії (котли на відходах деревини), повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net  у прес-службі облради.

В процесі обговорення проекту модернізації котельні  Новоселицької  ЗОШ І-ІІІ ступенів було попередньо визначено підрядчика проекту, яким стало Волинське підприємство «ТЕПЛОЕНЕРГОБУД», яке вже не один рік тісно співпрацює з відділом освіти по модернізації систем опалення та встановлення сучасних енергозберігаючих котлів.

Наступним було питання узгодження  проектно-технічної документації на реконструкцію  Колочавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 1 з елементами використання альтернативних джерел енергії, зокрема: встановлення теплових насосів для обслуговування харчоблоків школи; будівництво очисних споруд для потреб школи;    облаштування вбиральні та санвузлів всередині школи для зручності учнів та педагогів школи;  ефективне використання підвальних приміщень та низку інших проблем. Особлива увага учасників зустрічі була прикута до обговорення питання щодо виробництва електроенергії за рахунок використання сонячних батарей з фотоіонізуючими елементами та заміни опалювальних систем.

В ході зустрічі, проектна група подала своє бачення щодо вирішення проблеми нерентабельності наявної опалювальної системи, а саме: заміни кільцевої системи опалення на більш раціональну розгалужену систему, яка в свою чергу призведе до зниження затрат на опалення приміщень школи.

Наступну зустріч планується провести в середині травня, де будуть узагальнені всі пропозиції, розроблені відповідні проектні та інші документи, необхідні для подальшої роботи.

zakarpatpost.net