Держава винна українцям за лікарняні майже 400 млн. гривень

Заборгованість з виплати лікарняних в Україні становить 399 млн гривень. Про це Тижню повідомив заступник директора Фонду соціального страхування Олександр Леонов.
За його словами, станом на 1 травня погашено 45% заборгованості.

«Якщо на початок року заборгованість була 751 млн гривень, у березні – 431 млн грн, то на сьогодні – 399 млн грн», – зазначив Леонов.

Він прогнозує, що «у цьому році повністю будуть профінансовані всі виплати». «До кінця року за розрахунками, як мінімум, маємо скоротити ще в два рази», – зазначив він.

За його словами, більш оперативно гасити заборгованість минулого року вдасться у випадку, якщо «збільшаться надходження і якщо вдасться зменшити кількість лікарняних, тобто якщо покращиться здоров’я наших застрахованих осіб».

При цьому він зазначив, що заборгованості по виплатах по тимчасовій непрацездатності, яка нарахована у 2011 році немає. «Затримки на фінансування страхувальників по їхніх заявках більше 10 днів немає, з початку року не було», – зазначив він.

Леонов додав, що «не зовсім такими темпами, як нам хотілося погашається заборгованість минулого року». «Це тому, що в повному обсязі фінансуються заявки 2011 року», – заявив він і пояснив, що йдеться про виплати по тимчасовій непрацездатності, по вагітності і пологах, а також на поховання

Нагадаємо, у березні віце-прем’єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко прогнозував виплату заборгованості за лікарняними до травня.

«Фонд соціального страхування зараз почав все активно виплачувати за лікарняними, більше того, зараз нам вдалося із приблизно 700 млн гривень заборгованості вийти на 409, якщо не помиляюся, мільйонів, тобто ми вже понад 250 млн заборгованості погасили, тобто переконані, що місяць-два і ми все відпрацюємо», – заявив тоді він.

У лютому перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Вадим Копилов пояснив затримку з виплатою лікарняних з початку 2010 року виявленням масових фактів видачі фіктивних лікарняних.

Наприкінці березня міністр охорони здоров’я Ілля Ємець запропонував створити електронну систему контролю видачі листків непрацездатності.

Тиждень