Закарпаття: Як в Іршаві захищають права дитини

В Іршаві пройшло позачергове засідання комісії з прав дитини, яке провела заступник голови райдержадміністрації Мирослава Василівна Кула. Тема засідання – питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини.

На порядку денному було внесено такі основні питання: про розгляд заяви громадянки Д. щодо участі у вихованні її малолітньої дитини, визначення місця проживання неповнолітніх З. та І. та надання дозволу громадянину С. на здійснення правочину стосовно нерухомого майна.

В ході розгляду питань порядку денного комісія стикнулася з фактом психологічного насилля, яке зазнала мати збоку родини свого чоловіка, в результаті чого юна мати тільки без малюка мала можливість знайти підтримку у батьків і зараз позбавлена можливості виховання своєї п’ятимісячної дитини, повідомили газеті «НЕДІЛЯ» в Іршавській РДА.

В обговоренні розглянутих проблем прийняли участь всі присутні члени комісії. За результатами обговорення питань порядку денного, комісією ухвалені наступні рішення:

По першому питанню: враховуючи ст. 158 Сімейного кодексу та пункт 73 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» вирішено скерувати заяву громадянки Д. до служби у справах дітей за місцем фактичного проживання дитини з метою з’ясування всіх обставин, що призвели до виникнення спору між батьками та вирішення питання по суті.

По другому питанню, на виконання пункту 72 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» та ст. 161 Сімейного кодексу,  комісія прийшла до висновку, що обоє батьків свідомо ставляться до виконання своїх батьківських обов’язків, доглядають дітей. В зв’язку із малолітнім віком дітей виявити більшу прихильність до одного з них не виявляється можливим. Позовна вимога з боку батька щодо розірвання шлюбу та вирішення спору з ким із батьків проживатиме дитини наразі у впровадженні суду. З метою захисту інтересів дітей додатково вивчити умови проживання батька ,оскільки умови проживання матері дітей та наданий пакет документів відповідають вимогам щодо місця проживання дітей за місцем проживання матері. Третє питання комісією вирішене позитивно з огляду на наявність всіх необхідних документів для здійснення правочину.

nedilya.at.ua