В Ужгороді освятили пам’ятник Янові Непомуцькому

Святий Ян Непомуцький повернувся в Ужгород через 230 років від дня своєї першої появи в нашому місті – 24 квітня урочисто відкрили відновлений пам’ятник, і відкриття монумента саме на Великдень символізувало початок відродження Ужгорода. А цього понеділка, 16 травня, коли в католицькому світі відзначають День святого Яна Непомуцького, монумент, розміщений у підніжжя Кальварії, освятили. Церемонію освячення провів владика Антал Майнек, єпископ-ординарій Мукачівської дієцезії Римо-католицької церкви. Він розповів про подвиг, через який Ян з Непомука був визнаний святим, привітав місто з набуттям такого пам’ятника та попросив Божого благословення всім присутнім на події та загалом Ужгороду.Для Чехії Ян Непомуцький – один із найбільш шанованих святих. Саме він є покровителем столиці цієї країни Праги і держави в цілому. Тож присутніх привітав і консул Генерального консульства Чеської республіки у Львові Франтішек Підземський. А відтак – і Генеральний консул Словацької Республіки Маріан Сладачек.

Обидва дипломати висловили приємність від такого повернення Ужгородом сторінок своєї історії, до речі, спільної з дружніми країнами.Для Ужгорода постать Яна Непомуцького – направду знакова. Монумент святому – у католицькій традиції покровителя таємниці сповіді, а в пізнішому трактуванні охоронця мостів, млинарів і рибалок – був першим пам’ятником просто неба у нашому місті. Тож його можна вважати й заступником, покровителем Ужгорода. Скульптура мала непросту історію – кілька разів переносилася, відновлювалася, і потім монумент було втрачено. Але – не назавжди: у 2011-му році завдяки ініціаторам спорудження пам’ятника та меценатам –  Олександру Суханову та Іштвану Борнеміссо – до міста повернувся святий Ян.

Це своєрідний символічний початок нового етапу в житті Ужгорода, знак відродження духовності міста – зазначив після церемонії освячення Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, котрий переймався відродженням монументу одразу після того, як обійняв посаду мера. “Місто в різні часи належало до багатьох державних утворень. Ужгород має багату історію і повинен її відновлювати. Частина минувшини міста – це і відродження релігійних пам’яток. Колись на цьому місці стояв пам’ятник покровителю Ужгорода, в певний час його знесли… І я радий, що знайшлися люди, які забажали і змогли його відновити. Я радо долучився і вважаю цю подію знаковою – символом нової епохи в місті, часу відродження”.

Міський голова поінформував, що є задум відродити каплиці на Кальварії, а також що завдяки небайдужим ужгородцям в місті розпочинають відновлювати й фонтани, і навіть – споруджувати нові. “Адже Ужгород має не на словах, а на ділі бути туристичним містом”, – зазначив Віктор Погорєлов.

Як наголосив автор монументу скульптор Михайло Колодко,  сьогоднішнє освячення відбулося рівно через 85 років від першого освячення пам’ятника Яну з Непомука на цьому ж місці. Нині ж завдяки спільним зусиллям, у тому числі й голови Асоціації ковалів Закарпаття Олександра Безика, композиція має завершений вигляд – скульптура увінчалася куполом, а в руках святий Ян Непомуцький має пальмову гілку – знак мученицької смерті.

Михайло Колодко поділився, що через емоції, які він отримав завдяки відгукам людей (а до Яна Непомуцького ще до освячення почали приходити з квітами і молитвою), він матиме ще більше відповідальності і натхнення для творення нових окрас Ужгорода. Насамкінець зустрічі ініціатори повернення до Ужгорода Яна Непомуцького подарували присутнім на церемонії гостям символічні зображення святого, – повідомила Інтернет-виданню zakarpatpost.net прес-секретар Ужгородського міського голови Алла Хаятова.

 

zakarpatpost.net