На Закарпатті турбуються про здоров’я людей у погонах

У наш час, коли поруч із державними медичними закладами дедалі більше з’являється альтернативних приватних лікувальних установ, громадяни нерідко надають перевагу саме останнім. Причиною такого вибору, як правило, є відсутність у подібних закладах черг, наявність сучасного медичного обладнання і устаткування, кваліфікований персонал. Той, хто хоч раз мав можливість пройти обстеження і лікування у поліклініці чи стаціонарі Головного управління міліції краю, мабуть, оцінив якість надання тут відповідних послуг. Вони не гірші, ніж у будь-якій приватній клініці.Перша зустріч з колективом відбувається під час проходження військово-лікарської комісії, коли направляють на навчання або на роботу в ОВС. Очолює комісію підполковник міліції Віктор Дідик. Він добре знає, які великі фізичні та психологічні навантаження чекають на майбутнього міліціонера, тому, призначаючи спеціальні обстеження, насамперед дотримується норм наказів МВС:

– Специфіка нашої роботи полягає у тому, що працюємо у системі відомчої медицини, яка покликана оберігати здоров’я людей, чия діяльність пов’язана з ризиком, щоденними стресами і неабияким навантаженням. Нині чимало мовиться про те, як потрібно якісно реформувати медицину, навіть існують пілотні проекти стосовно прогресивних заходів.

Діагностично-лікувальний напрям служби, а також лікарні з поліклінікою очолює кардіолог вищої категорії, член Європейського товариства кардіологів Лариса Великоклад. Слід зауважити, що завдяки їй у роботі підрозділу постійно запроваджуються нові, сучасні моделі розвитку медицини, інноваційні технології, нарощується матеріально-технічна база, проводяться аудит норм і стандартів з діагностики та лікування хворих, чітка організація праці та методи заохочення.

– У нашій лікарні з поліклінікою, – зауважує пані Лариса, – обслуговуються понад 15 тисяч пацієнтів. Ми маємо чотири дільниці. Окрім цього, в медслужбі є психіатричний центр, діє військово-лікарська комісія, санепідемстанція. Оскільки міліцейська медична служба має свою поліклініку і лікарню, то цикл лікування здійснюється за двома основними напрямами – профілактика захворювання і амбулаторне та стаціонарне лікування. У секторі медичного забезпечення УМВС працюють практично за принципами сімейної медицини, надаючи медичну допомогу всім членам міліцейських родин. Відвідуючи своїх дільничних терапевтів щонайменше раз на рік, співробітники мають змогу оцінити їхні високі професійні та моральні якості.

Зокрема, чіткі призначення та строгий контроль за проведенням діагностично-лікувального процесу на дільниці здійснює Людмила Алексєєва. Ліквідаторами аварії на ЧАЕС та учасниками бойових дій опікується Ганна Іванова. А чарівна посмішка не раз допомагала знайти спільну мову зі своїми пацієнтами, які багато сил та здоров’я віддають роботі, Людмилі Романовій та її колезі Оксані Бушко. Хочеться також добрим словом згадати невропатолога лікаря невролога вищої категорії Марину Шелепець, офтальмолога Мар’яну Саболчій, завідувача терапевтичним відділенням лікаря вищої категорії Оксану Кочмар та багатьох інших.

У лікувально-діагностичному процесі неабияке місце відведено допоміжним службам. Саме вони гарантують впевненість у точності діагнозу, допомагають визначити методи подальшого лікування тощо.

Протягом цього року керівництву медслужби вдалося вирішити чимало питань, які стосуються якості медичного обслуговування. Зокрема, оновлено апаратуру в клінічній лабораторії, обладнання у кабінеті функціональної діагностики. Крім цього, завершено облаштування спеціального кабінету – стерилізаційної кімнати. А останнім часом налагоджено співпрацю з медичним факультетом Ужгородського університету, і, як наслідок, – при міліцейській поліклініці працює стоматологічний кабінет. Тут, до речі, за активної підтримки начальника УМВС краю полковника міліції Віктора Русина та керівника медслужби Олега Халака, щороку безкоштовно обслуговуються пенсіонери ОВС у плані протезування зубів.

У переддень професійного свята хочеться згадати і про медичних сестер поліклініки та стаціонару. Це, зокрема, представниці середнього медперсоналу Марія Марчишак, Лариса Суховецька, а також молодші медсестри Тетяна Куклишин, Марина Малець і Ганна Фрінцко. Нерідко пацієнти лише за дотиком їхніх рук легко визначають, хто сьогодні чергує. А особливу атмосферу затишку створюють у медслужбі молодші медсестри. Без їхньої безпосередньої участі зцілення і повернення хворих до повноцінного життя не можливе.

Останнім часом все більше розмов точиться стосовно того, чи потрібно створювати страхову відомчу медицину. На думку керівництва медслужби, така ідея є досить доброю і потрібною. Адже протягом року правоохоронці відраховують гроші у спеціальний фонд, який потім, при потребі, погашатиме витрати на лікування, а також на придбання потрібної медтехніки.

З нагоди Дня медичного працівника щиросердечно вітаємо усіх міліцейських медиків зі святом, бажаємо їм міцного здоров’я, безмежного щастя, родинного достатку, любові, оптимізму і Божого благословення.

Ігор Стефанець, ВЗГ УМВС в Закарпатській області