У Мукачеві на листоношу напав підліток

На початку квітня місцеві газети рясніли повідомленнями про те, що у мікрорайоні Росвигово у Мукачеві на листоношу напав якийсь чоловік у масці і вимагав у неї гроші. Крім цього, молодик у чорній пов’язці погрожував жінці пістолетом. Працівники Мукачівського міського відділу міліції були одразу орієнтовані на озброєного зловмисника. Пошуки підозрюваного тривали майже два місяці, все ж правоохоронцям карного розшуку міськвідділу вдалося таки вийти на слід зухвальця. Як з’ясувалося, нападником у чорній пов’язці зі зброєю в руках виявився… неповнолітній учень однієї зі шкіл цього ж таки мікрорайону Росвигово у місті над Латорицею.

У цій історії вражає не стільки те, що таке юне створіння розпочинає своє життя, промишляючи грабежами, як інше — школяр виховувався у порядній заможній сім’ї, добре вчився у школі. Що ж змусило його наслідувати негативних героїв войовничих блокбастерів? Судячи зі слів самого підозрюваного, ним керувала у першу чергу звичайнісінька цікавість. А міліціонери вважають, що не останню роль тут зіграли незайнятість і недостатній контроль з боку батьків.

У кабінеті слідчого міського відділу юнак відразу не хотів зізнаватися у скоєнні цього злочину, але докази свідчили не на його користь. Тому довелося таки розповісти правду. Перше, що цікавило слідство і відповідно батьків хлопця, які, до речі, були неабияк шоковані витівкою сина, звідки у неповнолітнього зброя. Юнак розповів, що після уроків він з друзями часто ходив на річку Латорицю, де і знайшов цей газовий пістолет.

Зброя тривалий час лежала на полиці з інструментами в гаражі. Та коли на початку весни, батько попросив сина допомогти йому прибирати це приміщення, хлопець хотів швидко викинути зброю на смітник, щоб тато не побачив, однак, вийшовши на вулицю з пістолетом за пазухою, школяр зауважив листоношу. Жінка саме в той час розносила пенсію. Тоді у юнака і визріла думка пограбувати її.

Натягнувши на обличчя шарф, школяр стежив за листоношею, а коли вона наблизилась до нього, підбіг і почав вимагати сумку з грошима. Жінка не розгубилась, почала втікати у бік вулиці Осипенка, де було більш людно і їздив транспорт. Тож недосвідчений зловмисник перелякався, повернувся додому, не здійснивши задумане.
Наразі проти хлопця порушена кримінальна справа за ст.187 «Розбій».

За статистикою, 70 відсотків злочинів підлітки скоюють через брак виховання з боку батьків і педагогів. Провокують на жорстокість і фільми зі сценами насильства, а також комп’ютерні ігри, оскільки після перегляду діти намагаються відтворити в житті побачене на екрані. Історія з мукачівським школярем — яскраве підтвердження цьому. Отож, чим живе, що дивиться, як грається і яким виросте ваше чадо — залежить, насамперед, від батьків.

Наталія МАШІКО, Мукачівський МВ УМВС