В Україні кожен четвертий дитячий табір не відповідає санітарним нормам

Через порушення санітарних норм СЕС призупинила роботу 21 дитячої установи в різних областях України, в тому числі трьох наметових містечок.

В Україні 21 дитячий табір був закритий до усунення санітарних порушень. Діти, що відпочивали в них, були переведені в сусідні табори.

Про результати перевірки дитячих оздоровчих закладів, проведеної через харчові отруєння дітей на відпочинку, заявили в Державній санітарно-епідеміологічній службі (СЕС). Порушення санітарних норм СЕС виявила практично в кожному четвертому закладі, пише “Коммерсант Украина”.

Перевірку дитячих закладів оздоровлення та відпочинку СЕС почала 14 липня. Таке рішення було прийнято після кількох випадків отруєння дітей у дитячих таборах і базах відпочинку. Перевірки триватимуть до кінця оздоровчого сезону.

Як повідомила начальник управління громадського здоров’я та санітарно-епідеміологічного благополуччя населення МОЗ Алла Григоренко, до 18 липня було перевірено 995 закладів, в 245 з яких виявлено порушення санітарних норм.

За її словами, найбільш поширені з них – неналежний стан кухонного обладнання, невідповідність санітарним нормам води у водоймах для купання, відсутність медоглядів персоналу і використання продуктів харчування ненадійного якості.

“Нерідко на продукти в таборах взагалі немає документів, і неможливо встановити, звідки вони надійшли”, – розповіла Григоренко.

Закриті оздоровчих установ в терміновому порядку усувають порушення з метою відновити роботу. Дітей із них розміщують у сусідніх базах відпочинку. “Після усунення порушень кожна установа може подати заявку про відновлення роботи. СЕС приймає рішення після повторної перевірки”, – пояснила Григоренко.

Нагадаємо, 12 липня в селі Любимівка Нахімовського району Севастополя 77 дітей з Росії і 9 вожатих табору “Альбатрос” потрапили до лікарні через харчове отруєння. За фактом масового отруєння дітей прокуратура Севастополя порушила кримінальну справу. 14 липня всі діти були виписані з лікарні, а робота табору припинена до кінця літа.

В результаті інциденту головний державний санітарний лікар Севастополя Володимир Тарасов був звільнений із займаної посади. Згодом лабораторні дослідження виявили на кухонному обладнанні та одязі чотирьох працівників харчового блоку “Альбатроса” золотистий стафілокок.

tsn.ua