Рак крові лікуватимуть за допомогою екстазі

Популярний наркотик МДМА, більш відомий як “екстазі”, може стати основою для нового типу ліків для лікування ракових захворювань крові. Вже давно відомо, що “екстазі” знищує деякі ракові клітини. Тепер групі вчених вдалося підвищити ефективність антиракових з’єднань МДМА в 100 разів.

Метілендіоксиметамфетамін (MDMA 3,4-метілендіоксі-N-метамфетамін) – так офіційно називається “екстазі” – напівсинтетичне психоактивне з’єднання амфетамінового ряду, що відноситься до групи фенілетіламінів.

Попередні дослідження показали, що в лабораторних умовах всі клітини лейкемії, лімфоми та мієломи гинули в пробірці при введенні туди сполук МДМА.

Ще в 2006 році група дослідників в Бірмінгемському університеті виявила, що “екстазі” та антидепресант флуокситин здатні зупиняти зростання ракових клітин.

Труднощі полягали в тому, що для цього була потрібна така висока концентрація лікарських засобів, що вона стала б смертельною при вживанні людиною.

Дослідники зуміли модифіковані хімічну формулу МДМА.

Це нове з’єднання виявилося в 100 разів токсичнішим для ракових клітин. Це означає, що доза, що вводиться хворому, може бути сильно зменшена. Попутно виявлено, що токсичний вплив на головний мозок також сильно зменшився.

Голова групи вчених професор Джон Гордон заявив: “У пробірці 100% клітин лейкемії, лімфоми та мієломи гинули при введенні нового з’єднання. Ми поки не знаємо, що станеться при застосуванні його в клінічних умовах”.

Вчені вважають, що молекули сполуки приклеюються до жирних оболонок ракових клітин.

Вони розчиняють жир в цих оболонках, що призводить до загибелі ракової клітини. При цьому на здорові клітини це з’єднання не реагує з тією ж силою.

Однак найближчим часом лікарі не будуть прописувати таблетки “екстазі” раковим хворим.

Вчені чекають роки досліджень на тваринах і клінічних випробувань, перш ніж з’являться нові лікарські препарати на основі МДМА.

Нагадаємо, американським ученим вдалося виявити, що популярний у молодіжному середовищі наркотик екстазі може сприяти посиленню у дівчат статевого потягу і збільшувати ступінь їхньої сексуальної розкутості.

Нагадаємо, раніше американські вчені дослідили, що екстазі допомогло позбутися від стресових розладів людям, які хворіли вже понад 19 років.

tsn.ua