Іван Балога: Європа – то наша історична спільність і наша мета

Виступ голови обласної ради Івана Балоги з нагоди 20-ї річниці Незалежності України. Шановні закарпатці! Шановні гості нашого краю!

Сьогодні для мене велика честь вітати еліту Закарпаття, усіх поважних земляків і наших друзів зі святом Незалежності України. З ювілеєм нашої свободи, суверенітету і самостійності. З двадцятою річницею від того дня, коли український народ зробив історичний вибір і став вільним у своєму праві творити власну долю.

Незалежність – це найважливіше і найдорожче надбання всієї багатовікової історії України. Кожного її краю – зі Сходу до Заходу, із Півночі на Південь.

За 20 років наша держава утвердилася, стала зрілою та впевненою у власних силах. Незалежна Україна сьогодні є цінністю і гордістю для кожного українця. Незалежність нашої держави творить нашу особисту свободу та гідність.

Шлях до цього позначений мужністю, звитягою і героїзмом цілих поколінь наших попередників. За сьогоднішню свободу українців поклали життя видатні і яскраві особистості, імена яких навічно виписані на сторінках української історії. Схили Карпат политі кров’ю наших героїчних земляків, які зі зброєю в руках захищали прагнення до волі.

Усі ми є спадкоємцями мрій і сподівань борців за незалежність своєї землі. Відомий на весь світ закарпатець, прем’єр і президент Карпатської України Августин Волошин в одній із відозв стверджував: «Наша земля буде жити далі, бо це – наша воля». Час наочно довів, що ці слова великого громадського і політичного діяча виявилися пророчими.

За два десятиліття незалежності Україна не раз поставала перед серйозними викликами, які перевіряли на міцність молоду державу. Роки і швидкий темп життя часто згладжують сприйняття тодішніх проблем, але від цього вони не стають менш гострими.

Нашу країну випробовували на здатність захищати національні інтереси і протистояти зовнішньому тиску. Суспільство пережило тотальну бідність і безробіття, величезну інфляцію, повальний дефіцит, символом яких стала відома всім «кравчучка».

Еволюція країни – від порожніх полиць до новітніх технологій, від партійної ідеології до демократичної багатоманітності – доводить, що шлях незалежності був єдино правильним вибором. Ніщо не може завадити нашій державі розвивати свої успіхи. Український народ здатний здолати проблеми, які стоять на порядку денному.

Визначальним результатом серпня 1991 року був демократичний вибір України та перехід до ринкової економіки. Це дві складові поступу країни вперед. Це знаряддя її подальшої модернізації, засіб досягнення амбітних цілей на міжнародній арені.

Сьогодні кожна людина, громада і суспільство в цілому здатне відстояти свої законні права й інтереси. Захистити свій вибір і свою гідність. Домогтися торжества справедливості.

Увесь світ давно визнав, що Україна є демократичною і правовою державою. Ознакою цього є наполегливі зусилля нашої країни із врегулювання давніх історичних суперечок. Ми крок за кроком розв’язуємо вузли старих конфліктів, демонструючи всім свою відкритість і толерантність.

Це ілюструють, зокрема, взаємини громад Закарпаття і сусідніх країн. Ми йдемо назустріч, намагаємося порозумітися, відкидаючи застарілі образи і штучні стереотипи. Адже добросусідство – це сучасна норма, один із синонімів цивілізованості. Які б тертя не були в минулому, ми приязні до своїх партнерів і союзників.

Український народ у подробицях знає власну історію, кожен її період і дату. Ми добре розуміємо, звідки наші корені. І знання це чітко вказує нам, куди маємо йти далі.

Усього за кілька кілометрів звідси починається Європейський союз. Європа – то наша історична спільність і наша мета. Ми прагнемо відновити свою повноцінність у цій родині. Входження України до Євросоюзу стане логічним продовженням двадцятирічного поступу нашої держави.

Для цього нам потрібно змінитися, стати якісно іншими. За показниками економічного розвитку. За рівнем життя. За мотивами діяльності. За способом мислення. Врешті-решт, за світоглядними і ціннісними орієнтирами.

Саме тому в країні тривають реформи. Це ті зміни, яких вимагає час і результати яких наближають нас до стандартів Європи.

Всім добре відома древньокитайська пересторога «не дай Боже жити в епоху перетворень». Гадаю, цей вислів вже не може бути актуальним у наш інтенсивний час. Нині таку філософію можуть сповідувати лише слабкі і невпевнені в собі. Стагнація, тихе життя, застиглість – то вибір на користь минулого.

Водночас зміни – це рух уперед, це новизна, це творення. Це шанс і можливості для людей, суспільства і країни стати кращими, сильнішими і заможнішими. Це те, що обернеться перевагою для прийдешніх поколінь українців.

Україна має силу і ресурс для успішного здійснення реформ. Тільки постійне оновлення країни гарантуватиме її конкурентність і здатність протистояти викликам глобального світу.

Як громадянин і патріот я вірю в майбутнє України та її народу. Спільними зусиллями громади і влади ми зробимо ще багато потужних і хороших справ. Наш спільний успіх увіллється в успіх нашої держави. Хай у цьому допоможе нам Господь! Зі святом Незалежності, шановні закарпатці!

zakarpatpost.net