Стали відомі нові подробиці катастрофи Як-42 під Ярославлем

Експерти встановили, що, незважаючи на вихід двигунів літака на злітний режим, темп зростання швидкості істотно сповільнився, що може бути пояснено появою додаткової сили гальмування.

Літак Як-42, в результаті аварії якого загинули гравці хокейної команди “Локомотив”, викотився за межі злітно-посадочної смуги (ЗПС) на 400 метрів. Про це повідомляє Міждержавний авіаційний комітет.

“Фактичний відрив літака стався на відстані 400 метрів за вихідним торцем ЗПС”, – йдеться в повідомленні. Максимальна висота, яку зміг набрати літак – 5-6 метрів, в подальшому він сильно накренився вліво і зіткнувся з перешкодами і землею.

МАК призначив нові експертизи, щоб з’ясувати, що завадило нормальному зльоту літака Як-42. Експерти встановили, що, незважаючи на вихід двигунів літака на злітний режим, темп зростання швидкості істотно сповільнився, що може бути пояснено появою додаткової сили гальмування.

Повідомляється, що технічна комісія відпрацьовує всі можливі версії появи додаткової сили гальмування і причин, за якими літак не зміг вчасно здійснити відрив від злітно-посадочної смуги.

Нагадаємо, літак Як-42 розбився під Ярославлем 7 вересня. На його борту було 45 осіб. З них вижив лише один – бортінженер Олександр Сизов. В аварії загинули також українські зірки російського “Локомотива” Віталій Анікеєнко і Данил Собченко.

Після катастрофи в Росії відсторонили від польотів три літаки Як-42, три авіакомпанії збираються закрити. Як відомо, розшифровка бортових самописців з Як-42 не виявила даних про проблеми з авіатехнікою.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві транспорту Росії заперечили, що причиною катастрофи літака Як-42 під Ярославлем були невідключені стоянкові гальма.

Раніше джерела повідомляли, що пілоти Як-42 перед розгоном по злітно-посадковій смузі не відключили гальмо стоянки.

tsn.ua