Харківські міліціонери подали на Луценка до суду, вимагаючи стягнути з нього 1 млн грн

Партія “Народна Самооборона” заявляє про поновлення слухання справ проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка за позовами 2 міліціонерів про відшкодування моральних збитків на суму 1 млн гривень у Харкові.

Про це сказано в повідомленні прес-служби “Народної Самооборони”.

Повідомляється, що Чугуївський міський суд Харківської області відновив слухання справ за позовами колишнього заступника начальника Орджонікідзевського районного відділу міліції Харкова Володимира Салія і його колишнього начальника Олега Соболєва (зараз він є начальником штабу Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Харківській області) до Луценка.

Згідно з повідомленням, на початку жовтня 2010 року Салій і Соболєв подали позови до Чугуївського міськсуду про відшкодування моральної шкоди, нібито заподіяної їм у результаті справи Світлани Помиляйко про тортури в міліції. Прес-служба зазначає, що справа стосується 2 жінок, підозрюваних у нібито крадіжці офісної техніки, які піддалися тортурам в міліції.

Ця кримінальна справа про катування тривала 14 місяців, і рішенням Орджонікідзевської районної прокуратури була закрита 4 лютому 2010 року за недостатністю доказів.

Зазначається, що Салій і Соболєв у кримінальній справі не проходили й позивачі їхніх імен не згадували, проте, вони подали позови з вимогою стягнути на свою користь по 1,2 млн гривень.

Зокрема, вони хочуть отримати по 500 тис. гривень з Луценка, по 250 тис. гривень – з колишнього начальника Харківської обласної міліції Віктора Развадовського, по 250 тис. гривень – з колишнього помічника міністра внутрішніх справ з прав людини в Харківській області Юрія Чумака, а також по 100 тис. гривень – з МВС та Харківського облуправління МВС.

Прес-служба “Народної Самооборони” підкреслює, що, аргументуючи свої вимоги, Салій і Соболєв посилаються на те, що справа Помиляйко закрита, і це рішення не оскаржено.

Однак справа про тортури за скаргою Помиляйко та її адвоката від Харківської правозахисної групи 20 грудня 2010 було направлено на додаткове розслідування в Орджонікідзевську районну прокуратуру.

Прес-служба зазначає, що таким чином може скластися прецедент, коли будь-який міліціонер, звільнений із займаної посади, матиме підстави подавати до суду на главу МВС і вимагати суми моральної компенсації.

Нагадаємо, в листопаді 2010 року Генеральна прокуратура порушила справу проти екс-міністра за звинуваченнями в незаконному нарахуванні пенсії його водієві, в незаконній організації стеження в рамках розслідування кримінальної справи про отруєння кандидата в Президенти Віктора Ющенко в 2004 році, а також у порушенні положень постанови Кабінету Міністрів про обмеження витрат в держструктурах у зв’язку з фінансовою кризою, коли МВС організовувало в 2008 і 2009 роках святкування Дня міліції в палаці “Україна” в Києві.

Тепер проти Луценка може бути порушена ще одна кримінальна справа.

Як повідомляли Ukranews, сьогодні, 29 вересня, черговий – уже п’ятий за рахунком – свідок обвинувачення став у суді на сторону Луценка

http://www.ukranews.com/