У США посилюється акція Позичимо Уолл-Стріт

Кілька тисяч осіб пройшли в середу, 5 жовтня, маршем вулицями південного Манхеттена в Нью-Йорку в рамках триваючої з 17 вересня акції під назвою “Позичимо Уолл-Стріт!”, яка вже перекинулася і на інші американські міста.

Заважаючи руху транспорту, потоки людей, які помітно зросли за три тижні, простягнулися від крихітного скверу у фінансовому районі Нью-Йорка до Сіті-Холлу.

За деякими даними, кількість присутніх досягла рекордного рівня – близько п’яти тисяч осіб за рахунок підтримки профспілок і все більшої кількості студентів. Свої дії вони координують через соціальні мережі Twitter і Facebook за принципом флешмобів.

З настанням темряви, за відомостями очевидців, поліція провела арешти молодих людей, які намагалися прорвати загородження на вулицях навколо нью-йоркської біржі.

Не маючи єдиної вимоги, учасники акції називають те, що відбувається, революцією, але діють мирно, намагаючись привернути увагу до соціально-економічних проблем. Гасла закликають до кардинальних фінансовим реформ, справедливості, і навіть політичних перетворень з кличем: “Геть капіталізм!”.

Демонстранти засуджують великі банки і корпорації, які отримують величезні прибутки, тоді як через затяжну кризу в США люди втрачають роботу і добробут.

Для залучення уваги вони почали видавати і роздавати перехожим власну газету, яка агітує та інформує про акції протестів. “Сигнал з Єгипту, Сирії, Тунісу, Іспанії та Англії простий: Приєднайтеся до нас! Вставайте!”, – пише в першому номері газета Зайнятий Уолл-Стріт.

Центром протестів залишається сквер Зукотті-Парк, де постійно перебувають близько 200 осіб. Вони ночують там же на картоні від коробок, оточивши себе плакатами і гаслами. Також діють бригади, на кожну з яких покладено конкретні завдання – з організації ночівлі, з політичних питань, за контактами з пресою, з медичної допомоги.

“Нас 99%!”, – скандують присутні, протиставляючи собі 1% американців, які вважаються найбагатшими у США.

На четвер, як повідомляє сайт акції Позичимо Уолл-Стріт, маршів в Нью-Йорку не планується – учасники протестів будуть проводити чергові засідання так званої Генеральної асамблеї, визначаючи плани і завдання на майбутнє, а також планують медитації, виставку малюнків і вечір поезії.

Нагадаємо, 1 жовтня за блокування руху транспорту поліція затримала близько 700 осіб під час маршу Бруклінським мостом.

 http://ua.korrespondent.net