Закарпаття: Віктор та Іван Балоги садили у Мукачеві сакури

У суботу в місті над Латорицею провели загальноміський суботник, участь в якому взяли майже тисяча його мешканців. Найбільший парк міста – «Перемога» озеленювали міністр МНС Віктор Балога, Надзвичайний і Повноважний поcол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік, голова обласної ради Іван Балога, міський голова Золтан Ленд’єл.
Парк «Перемоги» цієї суботи засадили майже півтори сотнями нових саджанців сакури, туї, ялини, липи, магнолії, барбарису. Як повідомив міський голова Золтан Ленд’єл осіння толока в Мукачеві стартувала на початку тижня.

«Повністю засадили вулицю Ужгородську сакурами, на іншій – Данила Галицького висаджено 53 японських вишень. Всього ж цієї осені в Мукачеві висаджено понад 200 сакур, які подарував місту наш земляк Віктор Балога. Загалом на озеленення міста над Латорицею цього року з міського бюджету буде витрачено близько мільйона гривень. Нині за кількістю зелених насаджень на одного мешканця Мукачево – на передових позиціях по країні. В планах – оновити парк «Перемоги», повернути йому колишню славу місця, де відпочивали городяни. Тут буде відкрито аквапарк, атракціони для дітей, літній амфітеатр, спортивні площадки», – повідомив мер міста.

«Наша команда займається толокою не перший рік – це в нас «в крові». Весною і осінню садимо тисячі нових саджанців. Ми межуємо з чотирма країнами ЄС, і дуже приємно, що друзі з Європи долучаються до наших акцій. Екологічні питання є першочерговими і ми прагнемо показати молодому поколінню приклад шанобливого ставлення до навколишнього середовища», – зазначив Віктор Балога.

Посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік відзначив, що Мукачево – європейське за духом місто, і йому приємно долучитися до загальноміської акції. « Ми з вами сусіди, то ж і практика проведення толок для нас є традиційна. Це європейські підходи до благоустрою населених пунктів. Я радий, що можу в Мукачеві долучитися до озеленення вашого чудового краю – висадив разом з Віктором Балогою вже три сакури», – повідомив пан посол.

Голова обласної ради Іван Балога переконаний, що такі заходи об’єднують громаду. «Посадка дерев – це синонім зародження життя. Впевнений, що до озеленення має долучатися все більше і більше людей. Сьогодні на мукачівську толоку було запрошено й депутатів обласної ради, які радо відгукнулися на цю пропозицію. Всі хто дбає про громаду, має берегти природу для наших наступних поколінь», – резюмував керівник ради.

Саджатимуть дерева в Мукачеві й наступного тижня. Так нові насадження з’являться на вулицях Данила Галицького, Ярослава Мудрого, Василя Стуса та Олександра Пушкіна, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі облради.

zakarpatpost.net