Більшість не підтримує ідею реанімації Мужіївського золоторудника

Наростає напруження навколо резонансних проектів рішень щодо золоторудних родовищ Берегівщини, винесених на сесію Закарпатської облради, що має відбутися 30 грудня 2011 року

Учора і сьогодні депутати половини постійних комісій облради вже висловились проти цих рішень. І для цього є вагомі причини.

Екологічне забруднення від сотень тисяч тон відвалів і перемелено рудної маси у  хвостосховищі достовірно встановлене Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області ще у 2007-2008 рр. Матеріали передавались і до природоохоронної прокуратури. Наслідки ніхто і до цього часу не ліквідував, незважаючи на приписи. Важкі метали уже у колодязях мешканців Мужієва, яким замість води із колодязів цинічно обіцяють централізоване водопостачання. Крім того, на цій території розташований геологічний Гечанський водозабір, який живить багато міст і сіл Закарпаття. Є висока імовірність того, що через канал Верке, під час паводків та через підземні води важкі метали цілком можуть просочуватись у р. Тису і поширюватись до Угорщини. А це – міжнародний скандал і штрафні санкції для країни, бо існує законодавство про міжнародну екологічну експертизу, яке чинне і в Україні. І все це – у мікрорегіоні, де найкращі у Закарпатті виноград і персики!
 
При підготовці проектів рішень на сесію облради та в доповідях на засіданнях постійних комісій головне управління економіки ОДА в обґрунтуванні жодним чином не обмовилось про загрозливу екологічну ситуацію. Про це не вказано також у додатках до проектів рішень – екологічних картках Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області та у листі-погодженні Держгіпромнагляду. Це не є свідченням низького професійного  підходу, бо ці структури чудово знають екологічну ситуацію у Мужієві. І замовчують її, що аж ніяк не вписується в захист інтересів держави. Тоді – чиїх інтересів стосуються супровідні документи?
 
Мужіївський сільський голова Фіцай В.І. сам був найактивнішим ініціатором у 2007 році місцевого референдуму-опитування, на якому уся громада висловилась категорично проти забруднюючої діяльності золотодобувничого підприємства. Екологічна ситуація з того часу лише погіршилась. Натомість маємо свіже рішення Мужіївської сільської ради, підписане тим же сільським головою, де все погоджується для нового підприємства ПАТ НАК «Надра України». Без жодного громадського обговорення. Без посилання на будь-які офіційні клопотання. Без вказання розмірів земельних ділянок. Те саме стосується Великоберезької сільської ради. Коментарі зайві.
 
Все це детально і чітко виявили дві комісії Громадської ради при ОДА, які працювали 2 тижні на запит обласної ради і виїздили навіть на місце виробничої діяльності ТОВ «Закарпатполіметали» на Берегівщину.  Подані ґрунтовні висновки громадської експертизи цих комісій із залученням найбільш фахових вчених і спеціалістів, з аналізом виключно офіційних документів щодо екологічної ситуації. Як виявилось пізніше, окрім екологічних небезпек, в наявності складний клубок запутаних судових, земельних і майнових проблем, породжених діяльністю ТОВ «Закарпатполіметали» і нових зацікавлених у золоті структур. Судові засідання  тривають. В подібній ситуації приймати рішення на користь ще одного підприємства, не ліквідувавши, як мінімум, екологічну небезпеку, не дочекавшись рішень судів, не лише нерозумно, але й незаконно.
 
Проти проектів рішень обласної ради офіційно виступили більше 40 громадських організацій області, у т.ч. громадські організації Берегівщини. Всі вони вимагають обов’язкового проведення екологічного аудиту та ліквідації наслідків екологічного забруднення.

zakarpattya.net.ua