В Україні почали діяти нові норми для малого та середнього бізнесу

1 січня 2012 року набула чинності значна кількість змін до Податкового кодексу України.
Зокрема, відбулося чергове зниження податку на прибуток для представників середнього та великого бізнесу, який у 2010-му становив 25%, в 2011-му – 23%, а в 2012-му буде дорівнювати 21%.

Водночас набули чинності норми, що стосуються спрощеної системи оподаткування та звітності.

Для тих, хто торгує на ринку або надає послуги населенню та чий річний дохід не перевищує 150 тисяч гривень, щомісячний податок становитиме 1-10% мінімальної зарплати. Для тих, хто має річний дохід до 1 мільйона гривень і не більше 10 найманих працівників, цей податок становитиме 2-20%.

Для фізичних осіб з річним доходом 1-3 мільйони гривень і 1-10 найманими працівниками податок становитиме 3% (для платників ПДВ) або 5% (для тих, хто ПДВ не платить).

З іншого боку, скорочено перелік видів діяльності, якими можна займатися, перебуваючи на єдиному податку.

З нього виключили представників грального бізнесу, ювелірів, антикварів, власників пунктів обміну валют, торговців алкоголем, сигаретами та іншими підакцизними товарами.

Також збільшується коло платників податків, яким необхідно мати електронний цифровий підпис.

Відтепер він знадобиться не лише тим платникам податків, які звітують через Інтернет або реєструють в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні, в яких сума ПДВ перевищує 100 тис. грн., а й тим, хто виписуватиме податкові накладні, в яких сума ПДВ перевищує 10 тис. грн.

tsn.ua