Квитки на Закарпаття здають не туристи, а перекупники-спекулянти

Українські ЗМІ днями повідомили, що у Києві здають квитки до Закарпаття. Zaholovok.com.ua звернувся до завідувача кафедри туризму УжНУ Федора Шандора з проханням прокоментувати ситуацію щодо приїзду на свята до області туристів зі столиці та інших регіонів. 

 За словами Ф. Шандора, відмови туристів від запланованої поїздки до Закарпаття насправді не спостерігалося. «Квитки, про які йшлося у повідомленнях ЗМІ, здавали перекупники, які придбали їх ще за 40 днів до відправки, як тільки Укрзалізниця відкрила продаж місць на додаткові поїзди, – каже туризмознавець. – Тоді за 10 хв було скуплено понад 1000 квитків! Але туристичні фірми на ці маршрути квитків не купували, адже не розраховували на ці додаткові вагони. Найбільше квитків для туристів було придбано за маршрутом «Київ-Львів», а далі – на різні електрички як на Закарпаття, так і на Франківщину. Таким чином, провалилася акція перекупників, які планували «нажитися» на новорічно-різдвяних святах».

Водночас Ф. Шандор засвідчив, що більшість готелів, які проводили рекламну кампанію зимових свят і зустрічі Нового року, повністю заповнені туристами. Їх основна ідея базувалася не на засніженості. Тому абсолютна більшість гостей орієнтувалися не на сніг, а на етнонаціональний колорит Закарпаття.

Тож на запитання, чи зашкодить відсутність снігу туристичному Закарпаттю, експерт відповів: «Вже 3 роки поспіль туристи їдуть на закарпатську специфіку і знають, що снігу не буде. Натомість їх приваблює чудова гастрономія, національний колорит і, звичайно, відмінність регіону від інших, адже ще за радянських часів область мала славу разом з Прибалтикою єдиної європейської зони Союзу».

Моніторинг гірськолижних зон у перші дні нового року засвідчив, що на таких курортах, як Красія, Пилипець, Драгобрат, Ізки, Синяк є сніговий покрив. Єдиним мінусом, за словами Ф. Шандора була досить погана робота сервісних служб із надання в оренду обладнання для гірськолижних спусків.

zaholovok.com.ua