Івана Юску, підполковника у відставці, справедливо вважають легендою іршавської міліції

Він – родом зі Сільця, що на Іршавщині. В органи внутрішніх справ прийшов відразу після демобілізації з армії за рекомендацією тодішнього начальника карного розшуку цього підрозділу Івана Мошколи.

Свій трудовий шлях розпочинав з патрульно-постової служби Мукачівського МВ УМВС.

Далі був дільничним інспектором, а після закінчення Київської вищої міліцейської школи – інспектором карного розшуку Іршавського райвідділу УМВС. Через рік Іван Васильович очолив колектив іршавських розшуковиків.

Колеги кажуть, що Юска, певно, народився «опером». Коли він виїжджав на місце пригоди, то не оминав жодної зачіпки, що потім могла слугувати речовим доказом.

Вмів знаходити спільну мову з людьми, тому після подворових обходів зазвичай мав усю необхідну інформацію. Були у практиці міліціонера різні випадки.

Деякі з них навіть, незважаючи на свою серйозність, можна назвати курйозними. Згадаймо хоча б затримання вбивці у селі Вільхівка. Тоді місцеві жителі виявили мертвою свою односільчанку. Від людей начальник карного розшуку Іван Юска довідався, що, скоріш за все, до її смерті причетний співмешканець.

Чолов’яга з дому утік. Знайшли його біля сільського ресторану. Але при собі оперативник в той час не мав табельної зброї, тому сховав у кишені палицю, імітуючи пістолет.

«Озброєний» таким чином наблизився до зловмисника. Той, гадаючи, що у кишені міліціонера справжня «пушка», навіть не чинив опір…

Іван Васильович ніколи не любив кабінетної роботи. Він завжди вирушав з колегами на розкриття будь-якого злочину. Товариші жартували, що їхній начальник має справжній «нюх» на злочинців.

А після того, як Юсці приснився віщий сон, буцімто він затримав у селі жінок, котрі викрали чужий гаманець, і цей сон здійснився один в один, правоохоронці взагалі почали подейкувати, що Іван Васильович має своєрідний оперативний дар.

У 1993 році Іван Юска очолив ВДСО при Іршавському РВ УМВС, а через п’ять років у званні підполковника міліції вийшов на заслужений відпочинок.

Незабаром ветеран міліції святкуватиме своє 60-річчя. З цієї нагоди особовий склад, рада ветеранів та пенсіонерів Іршавського райвідділу щиро вітають ювіляра, зичать йому міцного здоров’я, достатку, родинного затишку, злагоди і довгих років щасливого життя. До цих привітань приєднується і колектив редакції газети «Відомості міліції»

Віта ГОРЗОВ, Іршавський РВ УМВС