Закарпаття: Ціни на газ для населення підвищуватися не будуть

На цьому, цитуючи слова Віктора Януковича, 17 січня наголосив керівник Закарпатської області Олександр Ледида: – Під час засідання КЕР Президент України висловив впевненість: у 2012 ціни на газ для простих українців не підвищуватимуться. «Недоліки газового контракту 2009 року ми не повинні перекладати на плечі громадян. Ми будемо тримати ціни на такому рівні, як вони є зараз. Ми не маємо права підвищувати їх для населення», – заявив керівник держави.

Необхідно розуміти, зауважив Олександр Ледида й те, що великий сегмент у бюджеті України складає цінова політика на енергоносії. Доки йшли переговори з Росією щодо вартості газу – зволікали з прийняттям бюджету.

Коли ж вирішили, що держава не буде залежати від визначення нової ціни чи укладання нових договірних умов між Росією та Україною, прийняли до уваги діючу ціну. Якщо буде зменшення ціни, то зрозуміло, що і буде покращення фінансування бюджету.«Ми не припиняємо переговори з Росією. Ми будемо шукати компроміси. Наша мета – щоб ми вийшли на ціну газу, яка була б не вищою, ніж у країнах Європи, у країнах-сусідах. За таких високих цін на газ, коли наші товаровиробники закладають їх у собівартість своєї продукції – наша продукція є неконкурентоспроможною на світових ринках. Тобто ми «вбиваємо» вітчизняного товаровиробника», – заявив Президент України.

– Відзначу, Україна заявила про зниження закупок газу в Росії майже вдвічі: з 52 мільярдів кубометрів у 2011 році до 27 мільярдів кубометрів у 2012-му. Водночас, Віктор Янукович заявив, що Україна готова шукати альтернативні джерела енергії та альтернативні шляхи їхнього постачання, – резюмував голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Прес-центр ОДА