Україна і Росія судяться через Чебурашку

Представники російської компанії Fansy Toys подали до суду на виробників іграшок з Євпаторії за виготовлення звіряток, схожих на Чебурашку.

На думку позивача, порушені його авторські права, придбані у фільмофонду студії “Союзмультфільм”. Ця організація в 2009 році підписала контракт на виробництво іграшкових персонажів радянських мультфільмів з компанією Fansy Toys. В її структуру входять як пред’явник претензій, так і білоруське і українське відділення, пише “Сегодня”.

Євпаторійці ж наполягають: у них немає ніякого Чебурашки! Їх м’яка іграшка, схожа на лемура, запатентована як “Звір № 3”. На думку керівника підприємства Сергія Іпполітова, мова йде про недобросовісну конкуренцію – російська сторона намагається витіснити їх з ринку.

“Просто наш товар якісніше і дешевше. Нас тут всі знають і люблять. А росіяни завозять сюди товар, виготовлений в Китаї. Багато судових засідань пройшли без нас – ми про них не знали. У справі є нестиковки: їхня компанія в суд не представила оригінали своїх документів – за адресою, вказаною у позові, вони не розташовані”, – заявив Іпполітов.

Насправді, і в Росії досі невідомо – хто є батьком Чебурашки. Одні підтримують дитячого письменника Едуарда Успенського, який у своїй книзі “Крокодил Гена та друзі” вперше описав дивну тварину: “Неможливо було сказати, хто він такий: заєць, собака, кішка або взагалі австралійський кенгуру. Очі у нього були великі й жовті, як у пугача, голова кругла, заяча, а хвіст короткий і пухнастий, такий, який буває зазвичай у маленьких ведмежат”.

Інші схильні підтримати художника Алфеєвського, який проілюстрував в 1965 році книгу письменника. Треті – на боці художника-аніматора Леоніда Шварцмана, який створив всіх героїв мультиків за участю Чебурашки.

Але в квітні 2011 року Басманний районний суд Москви ухвалив рішення, згідно з яким виключні права на дивовижного звіра – нікому з них не належать, а тільки ДП “Фільмофонд кіностудії “Союзмультфільм”. 
 
tsn.ua