Держава не доплачує мамам майже 10 тисяч гривень

Держава не доплачує молодим мамам, які перебувають у декретних відпустках по догляду за дитиною до трьох років, майже 10 000 гривень. Нині ці жінки отримують по 130 грн на місяць, хоча насправді мали б отримувати від 893 до 1073 грн.

Про це в коментарі газеті «Старий Замок «Паланок» повідомила заступник голови комісії сприяння захисту прав ветеранів, інвалідів та малозахищених верств населення громадської ради при Закарпатській ОДА Віктора Шатрова.

Пан Віктор пояснює, ще непорозуміння в сумах виплат спровокували два закони України, які суперечать один одному – «Про державну допомогу сім’ям з дітьми і «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народження та похованням».

Перший закон гарантує соціальну виплату, не меншу від прожиткового мінімуму, однак уряд вніс зміни. він сумує весь дохід членів родини і віднімає отримане від прожиткового мінімуму. В результаті виходять ті самі від 130 до 500 грн.

Справедливості шукати Віктор Шатров пропонує в судах. спочатку мамам слід подати заяву до управління праці й соціального захисту населення. через два тижні прийде відповідь із відмовою. Тоді треба готувати заяву до суду, додати всі потрібні документи – копії паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтва про народження дитини, трудової книжки, наказу про надання відпустки на догляд за дитиною, відповіді з управління праці й соціального захисту населення й квитанцію про сплату судового збору (32 грн).

«Час Закарпаття»