Ужгородські чиновники та депутати незаконно вторглися в Ужгородську українську богословську академію

8 лютого об 11-й годині до приміщення Ужгородської української богословської академії ім. св. Кирила і Мефодія та Карпатського Університету, що розташовані за адресою: м. Ужгород, пл. Театральна 5,7, підійшла група осіб з вимогою надати можливість оглянути приміщення.

 Як з’ясувалося згодом, серед них були співробітники Ужгородської міськради та депутати ради. Зокрема, начальник муніципальної поліції м. Ужгород Борис Борисов, директор КП «БТІ м. Ужгород» Денис Сабовчик, депутат міськради, голова постійної комісії з питань майнової політики, власності та приватизації Ярослав Шафарь (Фронт Змін) та депутат міськради, секретар вищевказаної постійної комісії Іван Волошин (Єдиний Центр), представники Управління майном міста й інших структурних підрозділів міської ради, повідомляє sribnazemlja.org.ua

В усній бесіді зі співробітниками установи вони повідомили, що мають провести огляд приміщень, які перебувають в оренді. Посилалися на те, що керівництво закладу та орендаря (ПП «Коруна) було повідомлено телеграмою, напередодні ввечері, 7 лютого (близько 17-ї години), що комісія з питань майнової політики, власності та приватизації Ужгородської міськради того ж дня, 7 лютого, прийняла рішення про проведення обстеження будівель за вищевказаною адресою. Таким чином, знати про подібний перебіг подій керівництво орендаря (ПП «Коруна») та УУБА не мало змоги, оскільки з 7 лютого перебувало у відрядженні, а відтак і бути присутнім при огляді об’єкта не мало можливості. Та це не зупинило вищезазначену групу осіб.

Вони все одно зайшли до приміщення, провели огляд і без будь-яких роз’яснень пішли геть. Зрозуміти, що вони конкретно оглядали і що мали на меті, з’ясувати не було можливості, тим більше, що жодних відомостей про свій візит, жодного документа вони не залишили: ні рішення суду, ні рішення міськради чи комісії, ні розпорядження чи наказу управління майнової політики міста тощо.

Фактично можна констатувати, що дата, час і мета огляду приміщень не були узгодженні ні з керівництвом ПП “Коруна”, ні з керівництвом академії.

Одночасно нагадуємо: відповідно до статті 28. Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендареві забезпечується захист його права на майно, одержане ним за договором оренди, нарівні із захистом, встановленим законодавством щодо захисту прав власності. Таким чином, 8 лютого представники Ужгородської міської ради, Управління майном міста, КП «БТІ м. Ужгород»  та муніципальної поліції грубо порушили право на власність ПП “Коруна” та УУБА–КаУ, порушили чинне рішення Господарського суду в Закарпатській області про заборону будь-яких дій з питань приватизації щодо приміщення «Корони» та відверто протизаконно вчинили протидію і перешкоджання здійсненню комерційної діяльності ПП «Коруна» та зірвали навчальний процес в академії.

Протягом останнього року перевірки стану будівлі за адресою пл. Театральна, 5,7 проводилися кілька разів, у тому числі із залученням представників Інспекції з охорони історичної спадщини, Ужгородського міськвиконкому, міського управління архітектури і т.п. Відтак і доцільність чергового «огляду» викликає подив, тим більше за умов, коли представники орендаря були відсутні через об’єктивні причини.

Враховуючи, що участь у цьому заході брали представники муніципальної поліції та низки управлінь міськради, зрозуміло, що їхні дії були попередньо погоджені з міським керівництвом, зокрема, міським головою Віктором Погорєловим, який віднедавна є членом Партії регіонів. Відтак до міського голови та його підлеглих може виникнути чимало запитань щодо правомірності їхніх дій. Але з цим уже мають розбиратися відповідні органи, зокрема міліція, яка ніяким чином не перешкодила діяльності вищезгаданих осіб, прибувши на місце події (зокрема, представники патрульно-постової служби та дільничні інспектори). Лише згодом оперативна група Ужгородського МУ УМВС з’явилася для отримання пояснень та встановлення обставин події, однак слід міських чиновників з території «Корони» вже й простив.

sribnazemlja.org.ua