Віктор Балога допомагатиме закарпатським песикам

Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов підписав Меморандум про спільні дії щодо подолання проблеми безпритульних тварин з міністром МНС Віктором Балогою, керівниками чотирьох закарпатських міст (Мукачева, Хуста, Берегова і Чопа) і представниками громадських організацій.

Інтернет-видання zakarpatpost.net уже інформувало про те, що Віктор Балога заявив про готовність допомогти у спорудженні притулків для бездоглядних собак в області.

До цієї пропозиції Ужгород був уже готовим: в місті після проведення обліку безпритульних тварин (їх нараховано близько тисячі) була розроблена Програма регулювання їх чисельності гуманними методами, яка цього тижня саме пройшла затвердження виконкомом і сесією.

Вона розрахована на 2012-2014 роки й передбачає створення тимчасового притулку, запровадження програми стерилізування собак та інші кроки для комплексного гуманного подолання цієї наболілої проблеми. Своєю чергою, Меморандум про узгодження дій передбачає спільну роботу приватної ініціативи, владних інституцій та громадськості.
Як акцентував Віктор Погорєлов, нині у містах держави дуже багато проблем, які потребують вирішення, але за ними не слід забувати і про тему безпритульних тварин.

“Я радий, що Ужгород нарешті активно береться до справи, вже має комплексну Програму, міською владою вже визначене і місце на околиці Ужгорода для будівництва притулку – це ділянка площею 30 сотин близь міських очисних споруд”, – сказав мер.

 

 

 

 

 

 

 

“На сесії були противники прийняття міської Програми – казали, що слід чекати, аби допомогла держава. Але зараз нам навряд вдається розраховувати на державні програми – ми бачимо, що вони часто лише декларативні, і за цю роботу має взятися місцеве самоврядування разом з громадськими активістами. Наша ж Програма передбачає різні джерела фінансування: місцевий бюджет, державні кошти, допомога меценатів, залучення європейських, світових програм… Якщо буде допомога з різних сторін, як от і Віктора Балоги, упевнений, що ми успішно працюватимемо і за певний час приведемо ситуацію до гідного рівня”, – зазначив Віктор Погорєлов.

Як наголосив Віктор Балога, робота має проходити під контролем обласної громадської організації, яка включатиме різних людей, дотичних до цієї теми. На зустрічі таку фундацію запропонували очолити Вірі Романовій, яка відома багаторічною діяльністю, спрямованою на вирішення проблеми безпритульних тварин та принциповою позицією щодо гуманного до них ставлення. Відтак учасники підписали Меморандум, в котрому йдеться про наміри, узгодження дій і зазначені етапи роботи. На часі – розробка угоди, в якій ретельно будуть прописані деталі проекту та відповідальність сторін.

Міський голова повідомив, що вже готовий надати приміщення для офісу громадської організації, яка координуватиме справу, і з найближчого понеділка розпочинати активну фазу роботи. Загалом же, як наголосив Віктор Балога, нові притулки в області мають запрацювати не пізніше ніж через 5 місяців, –повідомили zakarpatpost.net  у прес-службі Ужгородської міської ради.