“Хрущовки” втрачають популярність на ринку житла

На сьогоднішній день в оголошеннях про пошук квартир для купівлі все частіше зустрічаються фрази типу “хрущовки не пропонувати”. Фахівці ринку нерухомості прогнозують, що чим далі, тим більше населення буде віддавати перевагу сучаснішому, дешевшому та “логічнішому” житлу у новобудовах.

За минулий рік у Києві було продано 18 тисяч квартир, з них старі об’єкти – 11,3 тисячі, у новобудовах – 6,5 тисяч. На думку спеціаліста по маркетингу компанії SV Development Сергія Костецького, за два-три роки цей перекіс у попиті буде нівельований за рахунок росту продаж новобудов, пише “Кореспондент”.

“По-перше, вони дешевші за обжиті квартири – ціна квадрата у них в середньому складає 1,6 тисячі доларів, тоді як “вторинки” – 1,8 тисячі. По-друге, замість “мертвої” іпотеки, яка до кризи давала до 70% продажів, у новобудов з’явилась альтернатива – розстрочка від забудовника, часом навіть безвідсоткова”, – пояснив фахівець.

Крім того, за словами Костецького, на руку новобудам грає і велика пропозиція на ринку – більше 15 тисяч нових квартир. Також ті, хто будують, стали більш уважними до думки клієнтів.

“Зараз покупці в основному надають перевагу компактному житлу, щоб не витрачатись на зайві метри. І забудовники це врахували. Якщо раніше будували в основному три-чотирикімнатні квартири, так як їх собівартість нижча, то тепер – одно-двокімнатні невеликої площі”, – розповів фахівець.

Усі ці фактори в сукупності і надалі схилятимуть населення до придбання нових квартир, а не старих “хрущовок” у будинках без ліфтів та зі старими комунікаціями.

tsn.ua