В Ужгороді психологи говорили про підліткове насилля

З метою посилення роботи з профілактики насилля в учнівському середовищі працівників психологічної служби системи освіти Закарпатської області 24 квітня 2012 року в ЗІППО відбулася інструктивно-методична нарада методистів РМК (ММК), що відповідають за діяльність психологічної служби, організована працівниками обласного центру практичної психології і соціальної роботи ЗІППО.

За даними дослідників, насилля – це соціальна проблема, яка має тенденцію до зростання; вона найбільш розповсюджена, але найменш усвідомлена сфера порушення прав людини у всьому світі. Статистика свідчить, що за рівнем насильства серед молоді Україна посідає четверте місце в Європі – після своїх однолітків із Росії, Албанії та Білорусі. 34% українських підлітків хоча би раз в житті відчули себе в ролі жертви насильства, а 43% спробували на собі амплуа агресора. Однак більшості цих сумних випадків можна уникнути, якщо суспільство поставиться серйозно до запобігання насильству серед молоді.

Із вступним словом та привітанням працівників психологічної служби з їх професійним святом (яке відзначається в Україні 23 квітня) до учасників наради звернувся завідувач кафедри педагогіки, психології і теорії управління освітою Химинець В.В.

Учасники наради обговорили теоретичні та практичні аспекти насилля як соціально-психологічної проблеми, розглянули алгоритм дії працівників закладів освіти при виявлені випадків жорстокого поводження з дитиною, ознайомилися з індикаторами прихованих форм сімейного насильства щодо дітей. В ході наради була вироблена єдина схема аналізу ризиків виникнення всіх форм насилля, обговорені форми роботи з батьками з цього питання.

Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти