Село Широке прозвали полуничною столицею

«Полуничний» сезон в Закарпатті триватиме ще 3 тижні.

Біля села Широке величезні плантації корисної смакоти. За це Широке прозвали полуничною столицею. Цьогоріч ягоди більші й смачніші, їх щедро збагатило вітамінами сонце.

«Зимою був сніг, і вона не померзла. А весною не було морозу. То вона красиво зав’язалася, багато урожаю», – розповідає мешканка села Широке Мар’яна Попович.

Ягідні плантації тут має кожна родина. З 10 соток у пік сезону щодня збирають 200 кілограмів. Врожай продають при дорозі або здають заготівельникам. Перші плоди продавали по 45 гривень за кіло, нині оптова ціна впала втричі. Однак попит неабиякий, бо закарпатська полуниця екологічно чиста, солодка та цьогоріч ще й доволі велика. Але така райська краса вимагає важкої праці і професійного підходу, каже ягідний король пан Микола.

«Цілий рік, із ранньої весни до пізньої осені. Як ця почалась весна, як сніг зійшов – вперед: ягоди полоти, копати, рихлити, стелити», – розповідає мешканець села Широке Микола Погоріляк.

Тож працюють зранку до ночі і дорослі, і діти. Полуничні грядки удобрюють лише перегноєм. Тому ягоди не лише смачні, а й корисні, лікують кишково-шлункові хвороби. Полуницю діти їдять просто з городу, а щоб плоди не бруднилися, землю між кущами двічі на рік застеляють сухим листям.

Ягідний сезон на Закарпатті триватиме ще 3 тижні. Останній урожай – найсмачніший. Плоди дрібні, зате солодкі, як мед. Саме з них готують джеми і компоти.

Світлана КОВБИЦЯ

ictv.ua