“Губернатор” Закарпаття провів отари на полонину і зробив сир з прокурором

У неділю, 10 червня, на закарпатській Міжгірщині відбулось Свято проводів отар на полонину.

Учасники та гості свята  сформували святкову колону ще у Міжгір’ї. Разом з музикантами та танцювальними колективами, йдучи центральною вулицею селища, закликали місцевих жителів приєднатися до них. Головне дійство традиційно  провели у горах – на мальовничому Синевирському перевалі. Тут зібрались досвідчені вівчарі, котрі охоче розповідали присутнім секрети виготовлення найсмачнішої бринзи.

Майстер-клас з виготовлення сиру провели також і для гостей свята. Сам процес непростий – з 10 літрів овечого молока виходить не більше двох кілограмів сиру. Виготовити свіжий буц, – саме так місцеві називають «молодий» солодкий на смак  сир  –  спробував власноруч  голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида. Каже, що робить це не вперше, адже свято відвідує щороку.

Як  приготувати сир з овечого молока тут, на Міжгірщині, знають навіть діти:

– Спочатку здоюють молоко, переливають його в глечик і залишають на кілька годин. Потім – віджимають, і загортають у чисту тканину. Рідина стікає,  і виходить сир, –  розповідає восьмирічна Соня.

Бездоганно готувати справжню овечу бринзу за 30 років навчився Іван Теличко. Каже, у кожного вівчаря свій секрет приготування сиру, головне – правильно витримати технологію:

– Спочатку сир переминають, мелють, перетирають з сіллю, потім – закладають у глиняний посуд, приклавши шматками смерекової деревини та важким камінням. Тільки, якщо у бринзі не лишиться ані крапельки рідини, вона добре зберігатиметься.

Окрім конкурсу з приготування сиру, вурди та верховинських страв, гостей свята розважали запальними танцями, веселими змаганнями та цікавими виставками, повідомили  у прес-центрі Закарпатської  ОДА.