В Ужгород привезли копію Чудотворної ікони Божої Матері з Папської Базиліки

Сьогодні зранку до Ужгородського кафедрального собору привезли з Риму копію Чудотворної ікони Божої Матері з Папської Базиліки Санта Марія Маджоре.

Про це газеті «НЕДІЛЯ» повідомив Преосвященний владика Мілан, єпископ Мукачівський.

Програмою святкувань передбачено, що сьогодні з 7.00 і до 19.00 пройде Виставлення ікони Божої Матері для молитовного починання в Ужгородському кафедральному соборі.

У неділю, 24 червня, о 10 годині розпочнеться Процесійний хід із іконою Божої Матері із кафедрального собору до Горянської Ротонди.

О 12 годині пройде Архієрійська Служба Божа. Молитва відновлення посвяти нашої єпархії Богородиці. Повний відпуст.

Після відпусту відбудеться урочисте Проголошення Декрету про духовне споріднення Горянської Ротонди з Папською Базилікою Санта Марія Маджоре в Римі – найстарішою Марійською святинею Європи.

Санта Марія Маджоре – церква, одна з чотирьох головних базилік Риму. З її заснуванням пов’язана цікава легенда. В одну з літніх ночей 352 року папі Ліберію і багатому римлянинові Джованні Патріціо явилася уві сні Мадонна і наказала побудувати на тому місці, де назавтра випаде сніг, церкву.

На наступний ранок, 5 серпня 352 року, на Есквіліні, там, де тепер стоїть базиліка, лежав сніг. Після цього чуда й стали зводити церкву. Через те ще і сьогодні має церква назву лат. Santa Maria ad Nives – Марія Сніжна. Її замінила базиліка, побудована в 440-х рр. папою Сикстом III і присвячена Богоматері. Багато пап прагнули зробити цю вельми шановану римську церкву ще прекраснішою, добудовували і прикрашали її. Дзвіниця, найвища у Римі (75 м), датується 1377 роком.

Нинішній фасад з портиком і лоджією побудував в 1740-х рр. Фердінандо Фуга. У лоджії, на стіні, що являє собою старий фасад церкви, зберігся мозаїчний декор початку XIV ст. Базиліка є найбільшою із 40 церков Рима присвячених Богородиці. Вона є екстериторіальною областю Ватикану.

zakarpatpost.net