Комунальний скандал на Закарпатті: Ужгород п’є каналізаційні стоки 7-тисячного райцентру

Мешканці Перечина не приховують, що їхні нечистоти стікають у річку, з котрої за 6 км забирає воду обласний центр.

Комунальний скандал на Закарпатті: 7-тисячний Перечин скидає каналізаційні стоки в річку Уж, звідки бере питну воду Ужгород. Понад 30 років каналізаційну систему в Перечині не ремонтували, йдеться в сюжеті ТСН.

Дві помпувальні станції працюють лише у будні й до 17-ї години. Кожну обслуговує один працівник. Решту людей звільнили. Помпувальні станції оточують озера з нечистот, нестерпний сморід і сила-силенна комарів. “Це дуже велика площа. Десь 50 метрів і на 100. І аж до річки Уж все то стікає”, – каже місцевий мешканець Іван Погоріляк. Працівник насосної станції переконує: помпи вдень працюють безперебійно. А за ніч резервуари не встигають заповнюватись.

Проте коли журналісти повернулися до насосної станції вдень, двері були зачинені, а звуку моторів не було чути. Місцеві жителі підтвердили: нечистоти до очисних споруд ця станція вже давно не перекачує. “Та вже років два як не працюють, всіх звільнили, то й воняє все”, – кажуть вони. На другій станції працює лише одна помпа і лише в робочі дні до 17 години. Увесь інший час стоки по спеціально викопаних каналах стікають у потічки, а потім в Уж. Водозабір для Ужгорода розташовано біля Кам’яниці – за 6 км звідси.

Але комунальники запевняють, що жодних проблем із відкачуванням нечистот немає. А працівників звільнили, бо не мають грошей на зарплату. “У нас вода по графіку поступає і нам хватить одного чоловіка, який від семи до п’яти буде відкачувати воду”, – пояснив керівник комунального підприємства “Комунальник” Ярослав Андрушик.

На запитання журналістів про побачені озера нечистот і прокопані канали, він відповів: “То всьо дощ, дощові води. То щоб ті води від станції відвести, щоб працівник міг туди зайти”. Згодом керівник таки зізнається: за порушення природохоронного законодавства його вже штрафували на 800 гривень. Чи викнав комунальник приписи про виправлення ситуації тепер буде з’ясовувати природоохоронна прокуратура: до райцентру з перевіркою приїдуть обласні екологи.

tsn.ua