На Святі сиру і вина у Львові виноград із Закарпаття давили ногами

19-21 жовтня у Львові відбулося III Свято сиру і вина. Вино, сир представили понад 50 виробників і фермерських господарств.

Усі виробники влаштовували дегустації продукції. Щоб на них потрапити, потрібно було попередньо зареєструватися на сайті фестивалю. Дегустації платні — від 40 до 80 гривень.

“На безкоштовні дегустації було не пробитися. Нарізали малюсінький квадратик сиру, якраз наколоти зубочисткою. Але люди юрмилися і пробували. Зате вином можна було надегустуватися так, що і купувати не треба. Наливали по пару грам але скрізь. Найбільше сподобалося угорське сухе вино “Токай” та козячий сир з приправами”, — каже студент Степан Бійчук.

На ярмарку на площі Ринок продавали не лише вино чи сир, а й випічку, рибу, сувеніри. Були навіть прикраси авторської роботи, і китайські іграшки.

“Пішов з родиною, хотів купити хорошого вина додому кілька пляшок. Були угорські італійські справжні вина від 100 гривень. Українських виробників – вдвічі дешевше. Ціни у наметах дуже різнилися і були завищені.

одалі від центра міста купив вино в продуктовому на п’ять гривень дешевше ніж на ярмарку ” – розповідає Петро Кривак зі Львова.

На Святі працює Винна пошта, можна відправити святкову листівку у будь-яке місто світу. На святі представили величезний сирник, який потім роздали дітям.

“Ексклюзивний 200-кілограмовий сирник подарувала молочна торгова марка. Сирник випечений за давнім гуцульським рецептом – без тіста, лише з домашнього сиру та масла з додаванням вершків, родзинок і кураги” – розповіла начальник управління культури Львівської міськради Ірина Подоляк.

Новинка фестивалю — гігантська давильня винограду. Виноград привезли зі Львівщини та з Закарпаття. Вино давили у спеціальних нових чоботах відомі люди та благодійники, які купували сувенірну продукцію фестивалю. На наступному фестивалі можна буде скуштувати цього вина.

Впродовж трьох днів відбувалися різноманітні майстер-класи з кулінарії, навчали ліпити сирних коників. За день відвідувачі ярмарку зліпили їх кілька тисяч.

gazeta.ua