Василь Іванчо: «Платник податку не повинен витрачати час на візити до податкової»

Глобальні зміни, запроваджені у податковій системі України, спочатку всерйоз налякали соціум: мітинги, звернення, протести протягом півроку відбувалися практично безперестанно. Проте минув рік, впродовж якого чимало побажань бізнесового сектору було враховано, відтак – внесено до податкового законодавства і пристрасті немовби вщухли. Як нині складаються стосунки податкової та підприємництва, говоримо з головою Державної податкової служби у Закарпатській області Василем Іванчо.

–         Пане Василю, з часу нашого останнього спілкування минуло півроку. Тоді, пам’ятається, ви обіцяли, що Центри з обслуговування платників податків з’являться в усіх районах Закарпаття. Якою є ситуація нині?

–         На сьогодні у нас діє 10 центрів. Такої структури немає поки що лише у Рахівському районі. Там нині триває будівництво приміщення податкової, і з її відкриттям запрацює і центр з обслуговування платників. Ми планували навесні такий розвиток подій, як і те, що на Рахівщині Центр відкриють або до кінця цього року, або на початку наступного.

–         Ми почали із конкретних фактів, але ж вочевидь за цей час зміни стосувалися не лише появи центрів?

–         Так. Хоча важливість відкриття центрів з обслуговування платників податків я б не применшував: стосунки між платниками та податковою стали прозорими – вони відбуваються не у різних кабінетах, а в одному приміщенні. Нині не потрібно бігати поверхами – усе спілкування відбувається в окремому приміщенні – відкрито і зрозуміло. Крім того, чітко визначено терміни отримання платниками будь-яких документів. Терміну понад 6 днів нині не існує, більше того – чимало питань вирішуються у момент звернення. Але це – одна сторона. Інша, головна ( мені хочеться вірити, що так воно є, і я маю підтвердження тому) – ми змінили ставлення до платника. Нами навіть розроблена пам’ятка для працівників сервісних центрів, яка чітко регламентує правила поведінки і дає відповіді на усі необхідні питання: від того, як вітатися з платником, до того, що робити у випадку, коли питання – не в компетенції працівника податкової. І я маю відгуки від платників податків, що зміни відбулися не лише зовні – змінилася сама система стосунків між податковою та підприємницьким середовищем. Звичайно, як і в будь-якій сфері існує людський фактор, але на усіх зустрічах з бізнесом я звертаюся із проханням подавати свої пропозиції, на які ми готові реагувати.

–         Відгуки платників – єдина система перевірки роботи ваших працівників?

–         Звичайно, ні. Багато хто з тих, хто надає послуги у Центрах, навіть не знали, що ми відправили у регіони під виглядом підприємців працівників обласного апарату. Вони задавали некомфортні питання податківцям, спілкувалися з іншими платниками податків, вивчаючи їх ставлення та думку щодо можливого удосконалення роботи.

–         Задоволені результатом?

–         У більшості випадків – так. Зауваження стосувалися, в основному, технічних моментів, як-то працівники повинні бути на робочому місці у фірмовому одязі та інші огріхи, які вочевидь, не позначилися на платниках податків.. Але грубості, хамства, на які, скажу відверто, наші «засланці» їх провокували, не було.

–         Це ваші підопічні вперше дізналися про такий «партизанський» спосіб контролю?

–         Я думаю, що це допоможе їм залишатися у тонусі і розуміти, що будь-якої хвилини їхню роботу можуть перевірити. Тим паче, що при виборі працівників для роботи у Центрах ми звертали увагу навіть не стільки на знання податкового законодавства, як на психологічні моменти в умінні працювати з людьми. У будь-якому випадку я хочу запевнити, що ми не стоїмо на місці, а наскільки ми реально змінюємося, напевно, судити не мені.

–         Серед суттєвих нововведень можна вважати і запровадження електронних ключів?

–         До липня цю послугу на платній основі надавали комерційні структури. Відбулися певні зміни у законодавстві, і такі ключі тепер видає спеціальний центр сертифікації ключів, який у нашій області розміщений в адмінбудівлі податкової інспекції Ужгорода. Нині впродовж 15-20 хвилин за умови надання пакету дуже простих документів можна отримати електронний ключ, який дає можливість платникам податків спілкуватися із податковою дистанційно. Ми прагнемо дійти до такого рівня спілкування, коли платник податку не повинен знати в обличчя свого ревізора, він повинен передавати документи, вчасно сплачувати податки та відрахування і не витрачати час на візити до податкової. Окрім того, такий спосіб спілкування стосуватиметься звітності до інших органів держави, зокрема, до Пенсійного фонду. Представництво такого центру сертифікації електронних ключів найближчим часом ми плануємо відкрити у Тячівському районі. На сьогодні 20 відсотків потенційних власників електронного ключа вже працюють за дистанційною системою, думаю, активність буде зростати.

–         Проте серед економістів та бухгалтерів чимало людей, які не надто обізнані з технікою…

–         Паперові носії ніхто не відміняв. Але за електронною формою спілкування – майбутнє. Ми нічого не вигадуємо. В усіх цивілізованих країнах відбувається саме так. Тому ми намагаємося переконувати бухгалтерів переходити на нову схему, хоча й розуміємо, що нині ще існують об’єктивні причини необхідності робити «по старинці».

–         Але ж основна загроза запровадження електронних технологій – скорочення персоналу…

–         Так і є. Паралельно із змінами, про які я вже говорив, іде вивчення податкової структури: які із підрозділів випадають із кола відносин на новому рівні. До кінця року ДПС плануватиме формат структури на 2013 рік і певних відділів взагалі не буде. Зменшиться кількість, в основному, обласного апарату. Думаю, у найближчі роки районний формат у такому вигляді, як він є зараз, відійде в минуле. Можливо, залишаться податкові у більших районах, а в інших місцях податкова перейде виключно до сервісного обслуговування.

–         Впродовж уже багатьох місяців підприємці не можуть скаржитися на раптові перевірки. Відсутність такого способу контролю позначилася на надходженнях?

–         Нехай відповіддю стане аналіз та порівняння цифр. За три квартали поточного року сплачено 63,3 мільйонів гривень єдиного податку, що варто порівняти із 22,8 мільйонами, отриманими за аналогічний період минулого року. Ми прогнозували, що із змінами Податкового кодексу у частині регулювання малого бізнесу кількість платників єдиного податку зросте на 10%. Нині за спрощеною системою на Закарпатті працює 29, 5 тисяч підприємців. На 1 жовтня минулого року їх було 26 тисяч, на початок року (на момент прийняття змін до ПК) – 26 тисяч 700. Як бачите, наші прогнози справдилися.

–         До речі свого часу ви казали, що закарпатський бізнес – найсумлінніший в Україні. Ваше ставлення не змінилося?

–          Анітрохи! А підтвердження моїх слів – той факт, що порушень та інших фактів, які б доводили зворотне, на Закарпатті – набагато менше, ніж в інших регіонах України.

Тетяна ВАШАРГЕЛІ, для газети “НЕДІЛЯ”

zakarpatpost.net