Закарпатцям розказали про новий податок на авто

З 1 січня 2013 року запрацюють нововведення, що стосуються сплати податку на доходи фізичних осіб у разі продажу, обміну, успадкування та отримання в подарунок легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів.

Узагалі не підлягатиме оподаткуванню продаж (обмін) легкового авто та/або мотоцикла чи мопеда 1 раз на рік, – пояснив Юрій Сарай, заступник начальника Державної податкової інспекції у м. Ужгороді

Певні зміни торкнуться збору до Пенсійного фонду. Його сплачуватимуть не всі покупці, а лише ті, чиї легковики проходитимуть першу реєстрацію в Україні (вперше реєструються в органах ДАІ). Запровадять і прогресивну ставку збору до Пенсійного фонду. Її розмір залежатиме від вартості легкового автомобіля.Доходи фізосіб від продажу (обміну) протягом податкового року двох та більше об’єктів рухомого майна оподатковуватимуть за ставкою 5 % (абз. 2 п. 173.2 ПКУ).

Особи, які продаватимуть, обмінюватимуть чи отримають у спадщину або подарунок легковий автомобіль, мотоцикл, мопед матимуть право не проводити експертної оцінки транспортного засобу. А тому базу обкладення податком на доходи з 2013 року визначатимуть, виходячи з договірної вартості відповідного ТЗ, але не нижче за його середньо ринкову вартість. Останню у розрізі моделей, марок з урахуванням року їх випуску та пробігу повинні опубліковувати на офіційному веб-сайті Міністерства економічного розвитку й торгівлі України. Але якщо фізособа продаватиме ТЗ із укладенням біржових угод, їй, як і раніше, без експертної оцінки не обійтися.

 Джерело:  Ужгородський прес-клуб реформ