Такі близькі і далекі Татри…

або Чого нам варто повчитися у сусідньої Словаччини

В Україні, і на Закарпатті в тому числі, прийнято багато говорити про розвиток туристичної галузі. Проходять роки, змінюється влада, підростають нові покоління, а ми і далі говоримо про необхідність піднімати туризм, робити ставку на залучення інвестицій, інфраструктуру, якість послуг, щоб потім від цього отримати зиск.  Довгий час так говорили і словаки, розуміючи, що Татри – це те, на чому необхідно заробляти і розвиватися. А потім припинили розмови і різко усьому світу довели, що нічим не гірші від своїх західних конкурентів – австрійців і швейцарців. І що Татри – рівноправний аналог  більш «розкручених» у Європі  Альп.

«АЛЬПІЙСКО ТАК БЛІЗКО»

Ця фраза, яку акціонерне товариство «Tatry mountain resorts, a.s.» (ТМR) взяло собі за девіз, у перекладі означає «Альпи так близько». Мається на увазі, що вони тут, в Татрах, і немає потреби їхати до іншої країни , щоб пристойно покататися на лижах.

Зізнаюся, мене вразила кількість, а головне, якість туристичних послуг для зимового відпочинку в Словаччині, які тут з’явилися за останні 5 років. Потужні інвестиції в надсучасне обладнання, інфраструктуру, будівництво готелів, розваги – все направлено на те, аби привабити туриста, дати йому все, чого забажає, і змусити обов’язково повернутися сюди знову, та ще й прихопивши компанію.

Давні друзі з ужгородської туристичної фірми «Бусоль-Вояж» і цього разу не зрадили звичці приємно дивувати. «Поїхали, побачиш, яким має бути справжній гірськолижний курорт», – зателефонувавши, сказав Віктор Лутак, який кількома днями раніше на запрошення словацьких партнерів з ТМR був присутній на урочистому запуску нового підйомника на горі Хопок, що у Низьких Татрах.

На курорт «Ясна» ми приїхали у переддень відкриття лижного сезону. Навколо метушилися люди, схилами снували ретраки, тестувалися витяги, в ресторанах дзеленчав посуд.

– Завтра тут яблуку буде ніде впасти, тож це хороший момент все роздивитися, – сказав супроводжуючий нас в екскурсії Петер Крчмарек, представник ТМR.

«Ясна» знаходиться в Делменовській долині біля підніжжя північного боку другої за висотою гори в Низьких Татрах Хопок (2064 м). Це один із найвідоміших гірськолижних і туристичних центрів Словаччини і Східної Європи. Винятковість «Ясної» полягає в можливості кататися на 45 км трас різної категорії складності північних і південних схилів Хопку. Витяг, що називається фунітел, з 15- і 24-місними кабінками – останнє слово в новітніх технологіях лижних підйомників. Надійне кріплення, дозволяє витягу безперебійно працювати навіть за умови сильного, до 120 км/год, пориву вітру.

Безсніжної зими тут також не бояться. 388 гармат вздовж трас забезпечують надійний сніговий покрив, тож кататися можна 5 місяців у році.

Стояти в черзі до підйомника вам не доведеться. Всього в «Ясній» 29 витягів. За годину вони обслуговують 30 тисяч лижників. Жодних незручностей – швидко піднімаєтеся на середину гори в крісельному витязі, перекушуєте чи п’єте гарячий чай в симпатичному ресторанчику, туалет (не можу не зупинитися на цьому – тепло, дизайн, дзеркало, як у комфортабельному готелі), і далі на вибір – або спускаєтеся з гори, підставивши обличчя свіжому татранському вітру, або ж сідаєте до фунітелу з новенькими, підігрітими сонячними батареями, кабінками, і піднімаєтеся на висоту 2064 м, аби відчути ще гостріші враження від спуску.

–  Слово «революція» до того, що ми створили в «Ясній», підходить найбільше, – розповідає маркетинговий директор ТМR Франтішек Шолтес. – У цілому світі таких підйомників є 13, з них – 3 в Європі. Наразі ми – 14-ті.

З’єднання двох схилів тривало півроку, однак йому передувала серйозна проектна підготовка. По досвід словацькі розробники їздили в Швейцарію, Австрію, були і в нашому Буковелі.

ПОКАТАВСЯ ВДЕНЬ – ВВЕЧЕРІ ЗАКРІПИ ВІДЧУТТЯ ЯКІСНИМ РЕЛАКСОМ

«Tatry mountаin resorts, a.s.» є найбільшим акціонерним товариством Словаччини, та й навіть Середньої Європи в галузі туризму, яке володіє та експлуатує лижні курорти й готелі у  Татрах. Співпрацюють з гірськолижним курортом «Штрбске Плесо». У курорти за останні роки було інвестовано більше 100 мільйонів євро. 56 мільйонів планується освоїти найближчим часом.

Коли знайомишся з пропозиціями велнесу, який є обов’язковою умовою кожного готелю ТМR, тоді розумієш, на що словаки не жалкують інвестиційних коштів. Дівчата мене зрозуміють: усі, які тільки можна вигадати, види SPA-процедур! Тобто ти повертаєшся з катання, смачно обідаєш у місцевому ресторані і вечір присвячуєш собі і своєму тілу.

Басейни, джакузі (у деяких з виглядом на гори), душ, водяні гірки, бані, сауни, масаж, косметолог. Просто рай… Якщо ви приїхали з дитиною, купа пропозицій для малюків, в тому числі дитяча кімната з нянею.

Для молоді – найбільший у Низьких Татрах сучасний нічний клуб «Heppy End», у Високих – «Гумно» (з кадиллаком Мадонни на стелі – оформлення танцмайданчика просто вражаюче). Можна і вночі покататися. Нічне катання забезпечується повним освітленням трас.

Словом, приїхав у Татри, вимикай від проблем голову і повністю віддайся відпочинку.

ЗИМА І ТРОПІКИ. ДВА В ОДНОМУ

У Словаччині немає моря, але тут його замінили. Останнє придбання TMR – аквапарк «Татраландія». Це найбільший словацький термальний аквапарк, який працює цілорічно. Розташований комплекс поблизу містечка Ліптовський Мікулаш. Від «Ясної» – це всього 15 км. Легко доїхати власним авто чи на автобусі, що тут регулярно курсує. 30 водяних гірок і 14 басейнів – до послуг відвідувачів. Простора територія водних розваг знаходиться просто неба і під накриттям, а незабаром – відкриття на території аквапарку ще однієї новинки – «Tropical Paradise».

На площі більш ніж 4,5 тисячі кв.м створюються штучні Кариби. Басейни з прісною і морською водою, великий акваріум з екзотичними рибками, тропічні рослини і шезлонги для засмаги. Над просторим світлим приміщенням, де температура не опускатиметься нижче 32 градусів, буде натягнута ультрасучасна прозора стеля, що пропускатиме УФ-проміння. Купайся, розважайся, засмагай. І при цьому збоку у вікні спостерігай засніжену природу і замерзлі вершини Татр.

У Високих Татрах – така ж цивілізація. Курорт «Татранська Ломніца» вражає не тільки шиком тутешньої природи, а й всіма зручностями для туристів, починаючи від замовлення квитків на витяг – до численних пропозицій не нудьгувати ввечері. І вони, туристи, охоче платять за все це, бо вкладати гроші у відпочинок – це нормально.

    – Як вам вдалося все це зробити за такий короткий час? – запитую Франтішка Шолтеса, який не приховує гордості від того, що його компанія набудувала в Татрах.

Як би тобі пояснити? – каже. – Розумієш, у Словаччині туризм зробили пріоритетним напрямком розвитку країни.

Дійсно, важко пояснити вихідцю з не менш красивого і перспективного краю. Хоча слова зрозумілі і весь час на слуху.

Такі близькі і водночас далекі Татри… Мабуть, нашим особам, відповідальним за туризм, варто словацький лозунг теж взяти за основу. Та бути менш жадібними, коли з’являються інвестори, охочі вкладати гроші в Закарпаття, щоб наблизити його до Татр. А потім до Альп. Не дарма ж кажуть словаки:  «Альпійско так блізко».

P.S.: Повну інформацію щодо трансферу та проживання в готелях Низьких і Високих Татр можна отримати в туристичного оператора «Бусоль-Вояж».

Лариса ЛИПКАНЬ, газета “НЕДІЛЯ”

http://nedilya.net