В Ужгороді презентували незвичний храм з бісеру

14 лютого в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала історія Закарпаття у бісері.

Гість засідання ужгородець Юрій Данко презентував свій незвичний виріб з бісеру – макет храму села Онок Виноградівського району у рамках проекту «Цікаве Закарпаття».

Юрій Данко також розповів про кілометри та кілограми витрачених на створення виробу матеріалів та поділився секретами хобі, яким чоловік займається поряд зі свою буденною професією.

Почалося захоплення завдяки сину – він отримав у школі завдання виготовити щось із бісеру. «Я трохи допоміг синові і далі заняття пішло само собою. Згодом син захотів колядувати і я вирішив зробити йому церкву з бісеру, але не встиг до Різдва, як і до наступного, і закінчив виріб лише зараз. Загалом на нього пішло понад рік і 3 місяці роботи», – розповів Ю. Данко.

У його макеті церкви понад 40 вікон і дверей, на виготовлення яких витрачено понад 120 годин. Всередині є драбина з перилами, яка також забрала чимало часу.

Макет для каркасу автор намалював сам, взявши за основу будівлю церкви у с. Онок Виноградівського району, добавив і деякі свої деталі.

Коли мав час, то займався виробом у перервах між роботою — Юрій працює таксистом і навіть постійно вози віз собою церкву в авто. За його словами, якщо довго працювати без перерви тільки над бісером, то дуже втомлюються пальці.

На виріб пішло не менше 150 пакетиків бісеру (при цьому бісер стального кольору довелося шукати декілька місяців), майже 3 км мідного дроту, 700 м стального дроту. Загалом на макет витрачено понад 2500 грн.

Крім того, Юрій виготовив ще декілька виробів, зокрема, подарунок дружині на 35-річчя. У планах – макет Горянської ротонди – однієї з найдавніших церков України.

Джерело: Ужгородський прес-клуб реформ