Українсько-угорський скандал в Ужгороді спланували угорські націоналісти

Про нещодавній конфлікт між представниками «Свободи» та угорськими туристами в Ужгороді вже, мабуть, знає вся Україна і не тільки. Одразу після виходу у ЗМІ публікацій про провокації українських націоналістів, «Свобода» поспішила відхреститися, мовляв, це не ми. Угорці, у свою чергу, почали роздувати невеличкий інцидент у світовий скандал. Ми ж, у свою чергу, провели власне розслідування і з’ясували реальні причини і зачинщиків конфлікту.

 

За свідченням наших читачів, у тому числі і представників «Свободи» і представників угорської громади, групу угорських дітлахів під час відзначення чергової річниці угорської революції супроводжував такий собі Золтан Варю. Мова йде про закарпатця, викладача греко-католицького ліцею села Карачин, що на Виноградівщині.

До слова, пан Золтан нещодавно закінчив Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці, що в Берегові. Він є активістом студентського угорського руху вказаного навчального закладу. (Як не дивно, 95% цього не нашого вишу після його закінчення взагалі не розуміють ні української, ні навіть російської мови…)

Але, менше з тим. Найцікавішим є те, що гід угорців в Ужгороді під час відзначення двох прямо протилежних подій: Карпатської України та річниці Угорської революції, є прихильником та членом націоналістичної політичної партії Угорщини «Йоббік». Остання славиться своїм націоналізмом і радикалізмом, у якому, за якісними показниками, значно випереджає, наприклад, нашу «Свободу». Що ж до пана Варю, то він жодним чином не приховує свою приналежність до угорського націоналістичного руху. Зокрема, це видно і з його сторінки у мережі «Фейсбук». До слова, Золтан проходив спеціальні «курси» націоналістів у літніх таборах «Йоббіка» та навіть представляв юнаків Закарпаття у міжнародній конференції «Йоббіка в Австрії.

Досліджуючи власне інцидент, вдалося з’ясувати, що перше повідомлення про нібито побиття угорців в Ужгороді з’явилося на угорському сайті alfahir.hu в 14.04 за київським часом! Далі з’ясовуємо, що alfahir.hu здійснює інформаційну підтримку угорського націоналістичного руху та підконтрольний тому ж самому «Йоббіку». Судячи з оперативності висвітлення події на угорському сайті, туди, очевидно, телефонував той же Золтан Варю. В інформації на цьому ресурсі йшлося, що угорців побили на пішохідному мості, а потім, з якогось дива, у іншій частині центру на вулиці Капітульній. Потім мова йде вже було два побиття і три і по всьому місту.

Крім вищезгаданої інформації, нам вдалося з’ясувати, що близько місяця тому, Золтан Варю зустрічався на Закарпатті з одіозним заступником голови партії «Йоббік» Саваї Іштваном, котрий має жінку із Закарпаття. Цей пан знаний зустрічами з угорською молоддю Берегова та Ужгорода з метою розвитку угорського націоналістичного руху на Закарпатті. Зокрема на останній зустрічі він відкрито заявив хлопця: «Ви нічого не робите, а гроші то даємо, а вибори до парламенту в Угорщині вже скоро — в 2014 році. Чому закарпатська молодь так мало знає про угорський «Йоббік»…».

Що ж до деталей самого українсько-угорсьького інциденту в Ужгороді, то, зі слів наших читачів все виглядало наступним чином: іде пішохідним мостом у центрі Ужгорода член «Йоббіка» Золтан Варю з групою дітлахів з Угорщини. На годиннику близько 14.00 (тобто матеріал про подію диктувався прямим репортажем). У групи угорців був маленький хлопчик, який ненароком зіткнувся з трохи старшим хлопчиком, який і поняття не мав, що є таке явище, як ВО «Свобода». В мадярського хлопчика падає какарда. І тут Золтана понесло! При чому, бійки або якоїсь сутички там не було взагалі. Просто, угорський націоналіст вирішив гарно піарнути угорський націоналістичний рух, почавши викрикувати: « Що ви від нас хочете? Ми — ми угорці! Не принижуйте нас! Що, мало вам 15 березня в Ужгороді.?..» І дивиться наш маленький хлопчик на Золтана і не розуміє, що від нього хочуть. І, очевидно, від цього нерозуміння, відправив пана Золтана, в один бік, вказавши туди короткий шлях… Оце і треба було провокатору від «Йоббіка». Відтак він секундно телефонує своїм шефам у Модьорорсаг (Угорщину) і розвиває типу міжетнічний скандал. До слова, пізніше, у прямому ефірі на угорському сайті, він не зможе чітко відповісти на запитання: хто, коли точно, і яким чином ображав в Ужгороді угорців.

Але це вже не було важливо. Інцидент , як то кажуть, упав у родючий грунт, адже нині модно говорити про те, що на Закарпатті принижують угорців, знущаються з них, не дають навчатися та розмовляти на рідній мові. Насправді ж, тенденція у краї така, що скоро тут буде більше угорськомовних навчальних закладів ніж українських, більше культурологічних об’єднань угорців, ніж українських, русинських, словацьких, румунських і не тільки. А такі «ліві» провокації — якраз те, що живить ці процеси.

http://www.clipnews.info