Угорський урядовець шокований станом зберігання документів в Закарпатському архіві

Минулого тижня Закарпаття відвідав з візитом голова парламентського комітету Угорщини по культурі і пресі Ласло Шімон. Разом з Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Йожефом Бачкаі він відвідав Ужгородський замок та Закарпатський угорський інститут у Берегові, де зустрівся з керівниками цього навчального закладу.

Особливим був візит і в філіал Державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), який також розташований у Берегові, в приміщені колишньої в’язниці. Варто зазначити, що чисельні, в тому числі середньовічні архівні документи зберігаються тут з 1953 року. Зокрема деякі оригінальні інкунабули мають надзвичайну цінність – скажімо охоронні грамоти угорського короля Сигізмунда (1391 року), накази за підписом Ференца Ракоці ІІ, церковні архіви Закарпаття до 1944 року тощо.

Як повідомляє Kultura.hu, представник уряду Угорщини був шокований від тих умов, в яких перебувають надзвичайно цінні документи. Адже зберігаються в умовах, які не відповідають жодним сучасним вимогам. Ласло Шімон зазначив, що дуже важко дивитися на те, що у колишніх тюремних казематах зберігаються такі важливі для угорської історії архіви. Адже більшість з них знищуються через плісняву, грибок, інші під загрозою знищення через протікання даху.

«Ми зобов’язані знайти вирішення цієї надзвичайної проблеми», – зазначив Ласло Шімон. Він сказав, що Угорщина продовжить співпрацю з ДАЗО у справі збереження архівних матеріалів. Зокрема, Міністерство закордонних справ вже виділяло фінансування щодо переведення документації на цифрові носії, однак цей проект з певних причин так і не був завершений.

Також Ласло Шімон 7 квітня здійснив візит до Львова, де разом з Генеральним консулом Угорської Республіки в Ужгороді Йожефом Бачкаі та його заступником Ендре Саліпскі зустрівся з головою Львівської облдержадміністрації Віктором Шемчуком. Керівник Львівщини подякував угорській стороні за надану можливість львів’янам та гостям міста переглянути виставу «Сільва» Будапештського театру оперети.

Ласло Шімон зазначив, що співпраця між Україною та Угорщиною є надзвичайно важливою як в культурній, так й економічній галузях.В рамках зустрічі сторони також обговорили питання щодо подальшої співпраці, зокрема про можливий обмін між студентами, художніми та музейними колекціями обох країн.

http://www.mukachevo.net