На Закарпаття приїхав відомий український кардіохірург

Відомий український кардіохірург приїхав обстежити закарпатських пацієнтів та прочитає лекцію студентам-медикам.

У понеділок, 8 квітня, відбулась зустріч з директором Київського центру серця, професором, заслуженим лікарем України Борисом Тодуровим.

На зустрічі були присутні голова Закарпатської обласної адміністрації Олександр Ледида, начальник обласного управління охорони здоров’я Роман Шніцер, ректор УжНУ Федір Ващук та проректор з науково-педагогічної роботи вузу Віталій Ніколайчук.

Співпраця з Ужгородським національним університетом, наголосив Борис Тудоров, триває – кілька разів на рік досвідчені кардіохірурги приїздять на Закарпаття для вичитки лекцій студентам-медикам. Також розвивається співробітництво з медичними закладами, зокрема, міською клінічною лікарнею та обласним кардіодиспансером. На сьогоднішній день програма більш ніж насичена:

– Сьогодні у нас дві лекції. Окрім цього, плануємо обстежити близько 50 дітей у мукачівській лікарні – за допомогою власної апаратури, адже ми привезли з собою апарати УЗД та ехокардіографи. У міській лікарні також прийматимемо дорослих пацієнтів, – розповів доктор медичних наук Борис Тодуров.

Обговорили під час зустрічі й стан медицини краю. Зокрема, Борис Тодуров відзначив: попри те, що кардіохірургія на Закарпатті ще тільки розвивається, потенціал чималий. Серед актуальних питань порушили проблему довозу в область для медичних потреб рідкого кисню. Оскільки Закарпаття не має власного «кисневого» заводу, речовину доводиться транспортувати у спеціальних балонах зі Львова. А це потребує коштів та займає час. Начальник обласного управління охорони здоров’я Роман Шніцер відзначив: уже незабаром рідкий кисень закуповуватимуть у більших обсягах – до обласного центру його привозитимуть у семитонних ємностях, а вже звідси до районів везтимуть у балонах. Такий спосіб зручніший та економніший.

Джерело: Прес-центр Закарпатської ОДА