Корів породи “сіра угорська” на Берегівщині заморили голодом і холодом

На Закарпатті на одній із ферм масово загинули корови рідкісної породи “сіра угорська”. Ветеринари кажуть, що корів не годували. Мало того, їхні трупи викинули просто посеред поля, ледь приховавши землею. Випадком уже зацікавилися правоохоронці. Утім, справа може виявитися непростою, бо ж, за неофіційною інформацією, серед власників ферми – закарпатські високопосадовці.

 

В Інтернет потрапило відео, на якому туші корів гниють у болоті просто неба. Пізніше могильник закидали землею і присипали хлоркою.

Лікар-епізотолог Берегівського району Ласло Чех каже, що про масову загибель тварин ніхто не повідомив. Що сталося з коровами, з’ясовують лише зараз, через два місяці після їхньої загибелі. Скільки корів у могильнику – невідомо. Фермери кажуть, що сімнадцять і пояснюють, що сіра угорська порода, яка зимує просто неба, навіть у сніг та лютий мороз, не витримала затяжних дощів. Мовляв, корови не мали можливості ні прилягти, ні присісти, тому що вода стояла вище коліна. І це призвело до того, що вони стали слабкими і загинули. Корови не лише місяцями місили багнюку просто неба і не могли лягти, їх ще й не годували, кажуть ветеринари.

Стадо з майже півтисячі рідкісних корів, завезли на Закарпаття кілька років тому. За кожну заплатили щонайменше € півтори тисячі. Неофіційно, до цього бізнесу причетні депутат обласної ради та один із керівників Закарпатської ОДА. Офіційно, ні прізвища власників, ані назви самої ферми, ніхто не повідомляє.

Після низки експертиз винуватців зобов’яжуть ліквідувати самовільний могильник. Поки що досудове слідство розпочали тільки за фактом незаконного захоронення худоби. Утім, інформацію про те, що тварин заморили голодом і холодом – також перевіряють. За самовільне облаштування могильника фермерам загрожує штраф, а за смерть тварин від виснаження — позбавлення волі.

Кореспондент ТСН Наталя Зотова

http://tsn.ua