Про нього кажуть: чесний і справедливий, вміє відстояти колектив

18 червня відзначає своє професійне свято найчисельніший загін іршавської міліції – дільничні інспектори. Вони найближча допомога людям. Про них поговоримо з підполковником Ярославом Тодавчичем – керівником сектору дільничних інспекторів міліції Іршавського районного відділу.


Більше двадцяти років віддав службі в органах внутрішніх справ Ярослав Михайлович Тодавчич, який вже 7 років очолює службу дільничних інспекторів міліції. Свою службу Ярослав Михайлович розпочав із посади оперативного чергового в Мукачівському міськвідділі, а потім два роки на посаді оперуповноваженого в економічній службі Іршавського районного відділу міліції, де за зібраними ним матеріалами було порушено понад 100 кримінальних справ. У 2004 році капітан міліції Ярослав Тодавчич переведений на посаду дільничного інспектора міліції у село Білки. Через два роки майор міліції очолить колектив дільничних, де він працює і по сьогоднішній день.
– Ярослав Михайлович, Ви як досвідчений керівник, людина яка знає роботу дільничного не на словах, а на ділі, розкажіть з якими проблемами найчастіше звертаються до «шерифів»?

На селі – це здебільшого земельні суперечки, встановленні земельних та огорож. І хоч це не зовсім у компетенції дільничних інспекторів, але майже в кожному такому випадку бувають погрози фізичною розправою, а то і нанесення легких тілесних ушкоджень. У даному випадку завдання дільничного – втрутитись, залагодити конфлікт, не дати йому розгорітись, щоб не виникло якоїсь непередбаченої ситуації.

Інша проблема – з настанням літа багато людей на Іршавщині виїжджає на сезонні заробітки, залишають вдома стареньких батьків, неповнолітніх, які потребують постійної уваги з боку дільничних. Збільшується кількість дрібних крадіжок, так як зловмисники користуються моментом.

– Яка чисельність Вашого підрозділу і за останній період чи багато молодих фахівців пішло з Вашої служби в іншу або взагалі із органів внутрішніх справ?

На даний час в службі дільничних інспекторів міліції Іршавського районного відділу міліції працює 6 старших дільничних, 18 дільничних і 3 помічники дільничного. Молодих працівників у відділенні, які працюють до одного року тільки п′ятеро. Взагалі у середньому дільничні мають стаж роботи у службі більше 5 – 8 років.
Поки, що жодний із них не має наміру переводитись в іншу службу або взагалі звільнятись з ОВС.

– Що сприяє такій атмосфері у службі, адже професія дільничного досить складна?

У службі іршавських дільничних діє система взаємовиручки, адже бувають такі випадки на дільницях, що без допомоги один одному просто не можливо працювати. Зараз із прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу України збільшилась кількість різних доручень. Інколи на руках у дільничного інспектора по 15-20 доручень, які потрібно виконати у термін визначений законом. А ще багато звернень громадян, на які потрібно відразу відреагувати. У когось вдома потрібно повиховувати сімейного бешкетника, знайти «золоту серединку» між сусідськими війнами, відвідати раніше судимого чи особу похилого віку. Крім цього майже кожний вихідний чи свято у селах проходять культурно-масові заходи, де обов′язково присутній дільничний інспектор.

– Що робиться для того, щоб підвищити ефективність роботи дільничних інспекторів?

Для цього ми запровадили звіти дільничних інспекторів перед сільської громадою. На даних звітах у присутності керівництва райвідділу та представників місцевих органів самоврядування дільничний розповідає свою про роботу на селі, про тих хто порушує громадських порядок, як поводять себе особи, які знаходяться на обліку, хто зловживає спиртним і чинить вдома насильство у сім′ї. А щоб, ще більш наблизити дільничних до людей, то вони кожного вівторка, четверга і суботи проводять прийоми громадян на місцях.
– Про Вас кажуть, чесний і справедливий, вміє відстояти колектив. Яка заробітна плата зараз у дільничного інспектора?

Дійсно доводиться знаходити рішення у будь-якій проблемі, яка стоїть перед колективом, так як у кожного із них вдома сім′я, діти. Нещодавно мені навіть довелось йти до Управління і просити збільшити фінансування заробітної плати для дільничних інспекторів міліції. Адже їхня заробітна плата не відповідає сьогоденню. У середньому дільничний інспектор, який пропрацював більше 10 років отримує на руки 1800-2000грн, а це робота без вихідних і без свят.

– Ярослав Михайлович, кажуть, що Ви ще і відмінний спортсмен, який неодноразово займав призові місця на спортивних змаганнях.

Це так.Я люблю пограти у баскетбол, волейбол, настільний теніс, доводилось часто приймати участь у змаганнях по стрільбі та у бігові на короткі та довгі дистанції. Маю нагородити за призові місця.

– На роботі Ви підполковник міліції і керівник, а вдома у вільний від роботи час чим займаєтесь?

Я живу у селі Малий Раковець, де змалку навчений працювати на землі, чого зараз навчаю і своїх дітей Ростислава та Нельку. Вдома я звичайний господар, який встає вранці на зорі і косить сіно, а ввечері після роботи порається на городі і по господарству.

– 18 червня служба дільничних інспекторів міліції відзначатиме 90-річчя з дня створення. У зв′язку з цим, напевно, кращі дільничні будуть відзначені?

Ми внесли пропозицію нагородити заступника начальника СДІМ Нелю Звонар, старших дільничних інспекторів міліції Михайла Ігнатко, Михайла Цоглу, Івана Коваля, Василя Ливдаря, дільничних інспекторів Олександра Канчія, Василя Палюха, Івана Буковецького, Віталія Данканича, Святослава Капітана, Василя Кебелеша, помічників Василя Костелеба та Семена Алмашія. І взагалі майже всіх дільничних.

Віта ГОРЗОВ, Іршавський РВ УМВС
http://mvs.gov.ua