В Україні хочуть заборонити виставляти на вітрини пачки з цигарками

Міністерство охорони здоров’я України має намір подати до Верховної Ради законопроект про заборону виставлення на вітрину кіосків пачок з цигарками.

Про це повідомив завідувач сектору контролю за тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський, пишуть “Вести”.

Зокрема, він повідомив, що рішення заборонити куріння в кафе та ресторанах дало позитивні результати. Так, за півроку дії заборони, обсяги продажів сигарет знизилися на 10%.

“Більш вагомий результат отримаємо через кілька років – заборони спрямовані на некурців, щоб вони не починали. У вересні ми подамо законопроект до Ради, що забороняє виставляти на прилавки кіосків сигарети”, – сказав Красовський.

Водночас президент Асоціації ресторанів України Ольга Насонова повідомила, що заборона на куріння сильно вдарила по прибуткам кафе і пабів: “Різко зменшився прибуток взимку, коли людям доводилося виходити на мороз із сигаретою. Але зараз ситуація трохи покращилася через те, що можна курити на літніх майданчиках”.

“За півроку паби втратили 10% прибутку, а більярдні – 30%. Вони найбільше постраждали. Ще удар не витримали хороші кав’ярні, де люди могли замовити каву і викурити сигарету. Мережа “Кофе Хауз” недоотримала 20% прибутку, а кав’ярні Double Coffee і зовсім зважилися згорнути свою роботу. Власники закладів будуть викручуватися – до зими ми отримаємо безліч кафе, котрі обладнали собі утеплені літні майданчики для куріння взимку”, – додала Наносова.

Нагадаємо, заборона на куріння в українських закладах громадського харчування почала діяти з 16 грудня 2012 року. Закон забороняє куріння сигарет в урядових будівлях, ресторанах, барах, кафе, готелях, спортивних аренах. Крім цього кальяни і електронні сигарети також підпадають під заборону.

tsn.ua