Деяким закарпатцям краще не давати ніж у руки

На Виноградівщині, господар сімейства, 40-річний житель одного із сіл району, влаштував недавнього ранку скандал.

Чоловік сварився зі своїм сином-дев’ятикласником. Не знати достеменно, що потім сталося, але за словами рідних, газда несподівано почав різати себе у прямому розумінні на очах власної дитини. Карета швидкої допомоги доставила чоловіка з проникаючим ножовим пораненням черевної порожнини, численними ранами обох передпліч у хірургічне відділення районної лікарні. Як з’ясувалося, потерпілий страждає на психічний розлад і навіть перебуває на спеціальному обліку та час від часу проходить лікування у відповідному медичному закладі. Працівники міліції виїжджали на місце пригоди. Ніж вилучили. Обставини цього інциденту ще встановлюються.

А на Рахівщині господар, якого також госпіталізували з ножовим пораненням грудної клітки, пояснив, нібито різав хліб і необережно наткнувся на гостре лезо. Щоправда, чоловікові закортіло хліба уночі, до того ж, він був у стані алкогольного сп’яніння. Правоохоронці з’ясовують: чи всі подробиці тієї ночі пригадав потерпілий.

На відміну від рахівського, в ужгородському випадку травмована жінка, котра потрапила у лікарню з колото-різаною раною грудної клітки, добре запам’ятала: її кривдником був 47-річний співмешканець. Якщо вірити словам жінки, цивільному чоловікові забажалося пізно ввечері зробити їй кілька зауважень. Господині така поведінка благовірного явно не сподобалася, тому у відповідь прозвучали не вельми приємні слова. Певно, саме вони й підштовхнули чоловіка до того, що він пішов на кухню і взяв ніж. Обоє нині стверджують, нібито молодиця випадково наразилася на холодну зброю. За цим фактом проводиться перевірка.

Ще один випадок з розряду «поножовщини» трапився днями на Великоберезнянщині. Ситуація – банальна: чоловік і дружина влаштували удома чергове застілля. Як повідомила нам співробітниця Перечинського РВ УМВС Мирослава Пекар, подружжя належить до розряду «проблемних». Обоє вже мають за плечима невдалі шлюби. Причиною розлучень стала пристрасть чоловіка і його теперішньої дружини до спиртного. Жінка сама родом з Ужгородщини. Батьки цієї молодиці, зважаючи на непутящий характер своєї доньки, навіть забрали на виховання її дітей і фактично прогнали з дому. З недавніх пір вона оселилася в помешканні свого благовірного, яке, за документами, належить його сестрі. День у день подружжя майже не просихало від горілки.

Того вечора до їхнього помешкання завітала у гості родичка зі своєю дочкою-восьмикласницею. Як годиться, господарі накрили на стіл. Але горілка, на жаль, не додала розуму ні дружині, ні чоловікові. І вони на очах у гостей почали з’ясовувати свої стосунки. Апогеєм цього конфлікту стала «поножовщина». Розлютившись через недоречні зауваження свого благовірного, господиня схопила ніж і завдала чоловікові серйозну ножову травму. Коли власник оселі почав стікати кров’ю, дівчинка-восьмикласниця, на очах якої відбувалося це дійство, викликала «швидку». Пізніше медики діагностували у потерпілого проникаючу рану черевної порожнини. Нині травмований березнянець намагається вигородити свою дружину і запевняє, буцімто сам винний у своїй біді. Але справу за цим фактом все одно доведеться скерувати до суду, оскільки тілесні ушкодження, завдані жінкою під час сімейного скандалу, кваліфікуються як тяжкі. А вже суд вирішить, яке покарання понесе винуватиця.

Того ж дня у Мукачівську районну лікарню доставили ще двох громадян з колото-різаними ранами. В обох випадках передували травмуванню сімейні конфлікти. 39-річна мукачівка розповіла, буцімто сама зробила собі «харакірі», аби налякати чоловіка, а 55-річний житель одного із сіл району щось не поділив із молодшим братом – останній і провчив його за допомогою кухонного ножа.

На щастя, в описаних ситуаціях вдалося уникнути трагедії. Можливо, ці випадки стануть у майбутньому доброю наукою для людей, котрим необхідно ділити дах над головою. Прикро, якщо такі жертви виявляться марними.

 Ольга Стефанець, «Відомості міліції»