Схему планування території Закарпаття планується реалізовувати протягом наступних 30 років

Окрім загальної характеристики господарського комплексу краю, природних умов та ресурсів, транспорту, інженерної підготовки тощо, Схема містить також аналіз найбільш перспективних напрямків розвитку краю. Мова йде про головні регіональні компоненти, які визначатимуть напрямок руху Закарпатського краю у наступні роки.

Під час візиту, що відбувся у середу, 17 липня, в. о. голови Закарпатської обласної державної адміністрації відвідав ряд населених пунктів району, а також взяв участь у розширеній виїзній нараді з питань реалізації Схеми планування території Закарпатської області та виконання Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Як розповів на нараді начальник відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації Олег Боршовський, Схему планування території Закарпатської області планується реалізовувати протягом наступних 30 років. Окрім загальної характеристики господарського комплексу краю, природних умов та ресурсів, транспорту, інженерної підготовки тощо, Схема містить також аналіз найбільш перспективних напрямків розвитку краю. Мова йде про головні регіональні компоненти, які визначатимуть напрямок руху нашого краю у наступні роки. Це проходження міжнародного Крітського транспортного коридору №5 та коридору «Європа-Азія», розвиток міжнародних транспортних сполучень через систему пунктів пропуску з Угорщиною, Румунією, Словаччиною та Польщею, розвиток екологічної мережі тощо.

Звертаючись до присутніх на нараді архітекторів міст та районів області, в. о. голови ОДА Ігор Свищо попросив їх максимально професійно та якісно підійти до виконання завдань, викладених у Схемі. Наразі Закарпатська область в питанні планування своїх територій утримує одну з лідируючих позицій по всій країні.

Також у цей день Ігор Свищо навідався до кількох сіл Хустщини.

У селі Іза в. о. голови ОДА побував на будівництві місцевого дитячого садка. Село нині живе без дошкільного навчального закладу, а тому проблема ця – особливо актуальна та болюча. Перші роботи у цьому напрямку вже зроблені. Однак для їх завершення селу необхідно ще майже 8 млн. грн. Частину суми селяни зможуть зібрати власними силами. Щодо решти (а це близько 5 мільйонів), то Іза очікує на відповідь від Кабінету Міністрів України.

– Обласна адміністрація вже надіслала туди відповідні документи, тож розраховуємо на фінансову підтримку у цьому питанні. Тим більше, що належний розвиток сільських населених пунктів – пріоритетне завдання від Глави держави. До того ж, Іза – чимале село, і, з огляду на увагу, котра сьогодні приділяється в області охопленню малюків дошкільною освітою, зведення дитячого садочка для місцевих мешканців – питання номер один. І ми це розуміємо, – наголосив під час зустрічі з місцевими жителями Ігор Свищо.

У селі Горінчево Ігор Свищо відвідав збудовану ще у 2008 році газорозподільчу станцію. Роботи на об’єкті завершені на 80%. Однак для його запуску селу необхідно ще близько 1,9 млн. грн. Посадовець пообіцяв особисто сприяти в отриманні необхідної суми. Адже на початок роботи станції зараз очікує більше 10 тисяч жителів Горінчева, Монастирця та Березова. Саме ці населені пункти обслуговуватиме АГРС.

Прес-центр ОДА