В Ужгороді ромських дітей не хочуть приймати до школи

Ужгородські юристи занепокоєні ситуацією з прийняттям ромських дітей до загальноосвітніх шкіл. Фахівці заявляють, що батькам-ромам в Ужгороді відмовляють у прийнятті їхніх дітей до навчальних закладів.

Проблема не є новою: минулоріч траплялися схожі випадки. Зараз є інформація про повторення ситуації. Юристи звернулися до прокуратури і наразі чекають вирішення справи.

Про це вони повідомили Zaholovok.com.ua

Особливо проблемною ситуація з шкільною освітою є в Ужгороді, у мікрорайоні Радванка – вулиці Тельмана, Малоужанська, Ужанська та інші. У 1955 році відбулося відкриття ЗОШ № 7 в місті Ужгород, а старе приміщення тодішньої «горожанки» по вулиці Дендеші віддали для навчання учнів-ромів. Сьогодні це школа № 13, яку відвідують понад 260 дітей. Однак, батьки дуже незадоволені рівнем освітніх послуг, які надає школа, і намагаються віддавати своїх дітей-школярів в інші навчальні заклади, в першу чергу до ЗОШ № 7. Дирекція школи їм у цьому відмовляє. Тільки весною 2013 року таких невмотивованих відмов наш правозахисний центр нарахував десять.

Мати шестирічної Аніти Інна Лацко, зазначила: «Моя дитина відвідувала дитячий садочок, який знаходиться неподалік 7-ї школи. Всі діти ідуть що школи, серед яких було і чотири роми. Трьох дітей взяли в школу, а мою доньку – ні».

 

 

 

 

 

 

Про рівень отримуваних знань в Ужгородській ЗОШ І-ІІ ступенів № 13 розповів її колишній учень Гажі Рудольф: «Я сам вчився в цій школі і знаю про низький рівень знань які отримують учні. Після закінчення цієї школи випускники не можуть вступити до жодного навчального закладу міста».

Щоб з’ясувати причини відмови у прийнятті ромських дітей до Ужгородської школи І-ІІІ ступенів № 7 юристи звернулися до директора навчального закладу Олени Ціник. За її словами, останнім часом в цю школу йде великий «наплив» ромських дітей: «Я не можу цього дозволити, оскільки падає загальний рівень показників навчання в школі і деякі з батьків (не роми) забирають дітей від нас і переводять до інших шкіл міста. Я вважаю необхідним зробити загальний перепис учнів-ромів всього міста і пропорційно розподілити їх за своїми мікрорайонами».

«Я не виокремлюю дітей за національною ознакою. Єдине, в чому є відмінності – це в тому, що є діти з малозабезпечених родин, соціально-вразливі та кризові. Тому вважаю, що до цих дітей повинна бути більш посилена увага як зі сторони органів влади, так і з боку громадських організацій. У цьому напрямку, я вважаю, необхідна більш тісна співпраця», – коментує ситуацію начальник управління освіти Ужгородської міської ради Оксана Бабунич.

Як стверджують представники Центру правових інформацій та консультацій, напередодні 2010/2011 навчального року, тодішній начальник управління освіти Ужгородської міської ради Мар’ян Комарницький за вказівкою міського голови Ужгорода Віктора Погорелова вирішив «оптимізувати» роботу 14-ї школи міста, залишивши в ній тільки початкові класи. Діти 5-9 класів мали бути розподілені за територіальним принципом за школами відповідних мікрорайонів міста. Так, зокрема ромські учні мікрорайону «Шахта» повинні відвідувати ЗОШ № 20, яка знаходиться в цій частині міста.

«Нинішній директор ЗОШ № 20 міста Ужгорода Мар’ян Комарницький і був тою людиною, що привела до ліквідації 5-9 класів у ЗОШ № 14. Фактично з його вини сьогодні близько 30 дітей ромів є «дітьми вулиці», – кажуть юристи, які займаються вирішенням ситуації.

Зараз директор відмовляє у прийомі дітей-ромів, випускників початкових класів ЗОШ № 14, до ЗОШ № 20. Центр правових інформацій та консультацій має інформацію про два таких випадки. Це – Гаракаль П.М., 16.10.2002 р.н. та Пап Д.Е., 09.05.2001 р.н., матерям яких відмовили у прийомі до цієї школи їхніх дітей, посилаючись на етнічну приналежність, що є грубим порушенням ст. 3 Закону України «Про освіту».

Юристи Центру правових інформацій та консультацій в м. Ужгороді, що надають безоплатну правову допомогу, підготували звернення в прокуратуру та наразі очікують на вирішення справи.

http://zaholovok.com.ua