Стан водних об’єктів краю віддзеркалює проблеми Закарпаття

На базі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиси в рамках реалізації проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса—Тур», Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна 2007—2013 відбувся семінар з оцінки екологічного статусу водних об’єктів та біорізноманіття.

У його роботі взяли участь представники виконавчої влади краю, природоохоронних, сільськогосподарських організацій, експерти проекту з України, Угорщини та Румунії, науковці Київського національного університету імені Т.Шевченка, УжНУ… Метою заходу було представлення результатів досліджень з оцінки екологічного стану території, що входить у рамки реалізації проекту на основі результатів оцінки екологічного стану водних об’єктів. Ці кроки будуть відображені у спільній програмі з метою розробки заходів покращення стану водних об’єктів. До прикладу, в Угорщині та Румунії такі роботи вже частково виконані в масштабі цілої країни. Що стосується України, яка не є членом ЄС, такі заходи ще тільки впроваджуються. Після Верхньої Тиси, Берегівської польдерної системи наступна черга Ботарської осушної системи Затисянщини.

Під час засідання начальник БУВР Тиси, керівник проекту Володимир Чіпак зазначив, що для української сторони проведення оцінки екологічного стану водних об’єктів є важливим кроком. До цієї роботи залучені найкращі інституції як підрядники.

Водночас покращується й матеріально-технічна база лабораторії моніторингу вод та грунтів: придбано сучасні пристрої для визначення органічного забруднення поверхневих вод та хімічне обладнання для Виноградівського міжрайонного управління водного господарства.

Наразі експерти розробили схему моніторингу та програму контрольного моніторингу якості поверхневих вод.

Експерт проекту Олексій Ярошевич з Києва повів мову про ідентифікацію та типологію поверхневих водних об’єктів території межиріччя Тиси і Туру, ознайомив учасників зібрання із результатами та досягненнями проекту, в тому числі з дослідженнями, проведеними у районі водного басейну р.Ботар. За даними оцінки всіх річкових водних об’єктів, розташованих на території Ботарського водозабору, велика кількість внутрігосподарських каналів знаходиться у вкрай занедбаному стані.

Відтак ще один експерт проекту Іван Монич проінформував про отримані результати оцінки хімічних елементів якості води та точкові джерела забруднення на території межиріччя річок Тиса—Тур (виробничі, господарсько-побутові, зливово-каналізаційні). Доповідач підкреслив, що потужними забруднювачами поверхневих вод є пестициди, які використовуються у сільськогосподарському виробництві, транспортні шляхи поряд з водотоками, відсутність централізованого водопостачання та водовідведення у населених пунктах, засмічення території побутовими відходами.

Надія Сарана, газета “Новини Закарпаття”