Війна за Народну в Ужгороді перемістилася від площі та тракторів до суду, на шпальти газет й електронних ресурсів

Театр на Народній триває, у гру вступили «актори від влади».
Війна за Народну потихеньку перемістилася від площі та тракторів до зали судових засідань, на шпальти газет й електронних ресурсів. Поки переносяться слухання, влада вирішила терміново провести контратаку. Поспіхом було написано й опубліковано у провладних виданнях ряд статей, що виправдовують реконструкцію площі та посилаються на підтримку проекту громадою міста.

Не останнє місце зайняв і горе-рейтинг від «Соціологічної лабораторії «Закарпатського інформаційного центру» (УжНУ), за яким начебто 83% ужгородців, виявляється, підтримують реконструкцію площі, що коштуватиме бюджету Закарпатської області понад 3 мільйони гривень.

У всесвітній мережі одразу здійнявся бум, котрий було підігріто записом телефонної розмови, де організатор опитування – проректор УжНУ Ф.Шандор – відхрестився від усього на світі, сказавши, що насправді він провів усього лише анкетування студентів УжНУ з ряду питань, до переліку яких на прохання ректора Ф.Ващука був включений пункт по площі Народній.

Однак уже наступного дня у провладних ЗМІ з’явилося спростування попередніх слів проректора разом із відеозаписом, де він підтверджує факт проведення опитування в масштабах міста і його результат. Так чи інакше у мережі Інтернет з’явились обидва записи, і люди мають нагоду їх порівняти.

Влада знову припустилася грубої помилки, котра відразу була використана політичними опонентами. Це свідчить, що під час постійного медійного тиску конкурентів, вони не володіють якоюсь продуманою стратегією оборони. Все робиться поспіхом, і в підсумку виходять подібні опуси. Окрім того, знову дається взнаки впевненість політиків, що народ дурний. Хто повірить наспіх склепаному опитуванню із фантастичними цифрами на користь влади? Таке ставлення не піде на користь політикам.

Звичайно, пробалогівські та опозиційні ЗМІ відразу здійняли бурю у медіапросторі. Репутація проректора УжНУ як соціолога та науковця зазнала нищівного удару. Люди тепер обурені не тільки реконструкцією за 3 мільйони, а й відвертими маніпуляціями громадською думкою. Тим часом опоненти святкують чергову маленьку перемогу та переходять у наступ. Вони взялися проводити своє об’єктивне «професійне та повномасштабне» дослідження громадської думки з питань благоустрою і, зокрема, щодо резонансного питання забудови площі Народної.

У вівторок, 15 жовтня, відбулося засідання в прес-центрі «Закарпаття», на якому автор дослідження – керівник Закарпатського інституту політичних досліджень В. Пащенко представив результати, за якими 36,4% ужгородців підтримують діючий проект реконструкції (В. Павлея), 28% – альтернативний проект О. Олашина і 23,4% не бажають жодного проекту. Всього було опитано близько 500 ужгородців у різних районах міста. Так, далеко до «повномасштабного», але ці цифри мають більш правдивий вигляд, незважаючи на очевидний зв’язок авторів дослідження із партією ЄЦ. Очевидно, організатори опитування врахували помилки опонентів і не стали дурити людей. Адже об’єктивна картина, хоч і не зовсім на їх користь, однак показує, що великий процент ужгородців дійсно проти цього проекту реконструкції.

Узагалі політична боротьба на Закарпатті характеризується грубими помилками та прорахунками опонентів, непродуманими й неорганізованими діями. Цікаво, де ж були раніше «активісти з Народної», чому не збирали підписи, а одразу кинулися під трактори. Чимало ужгородців підтримали б їх у цьому, можливо, хтось із них прийшов би на акції протесту. Здавалося, що влада легко відіб’є ці недолугі піар-атаки, та виявилось інакше. Неорганізованість і непослідовність дій, повне нехтування думкою громадськості й відверті медіа-маніпуляції і насамкінець поспіхом прийняті безглузді інформаційні викиди привели не до перемоги над конкурентами, а до повністю протилежних результатів. Але чи зуміють це використати їхні суперники? Чи вони продовжуватимуть у тому ж дусі гратися різними опитуваннями та проводити театралізовані акції без участі громадськості, яку представляють.

Невтішним є факт, що в політичний конфлікт усе більше втягуються науковці УжНУ, і цей процес триватиме. Такі часи настали для університету, і до цього повинні бути готові всі його працівники, особливо на керівних посадах.

А тим часом на площі Народній іде реконструкція…

Руслан ФАТУЛА

http://karpatskijobjektiv.com