Коли родимка стає смертельно небезпечною…

Проблемам діагностики і лікування одного з найпідступніших проявів злоясних нововутворень – меланоми було присвячено спільне засідання асоціацій онкологів та дерматологів області.

Провідні фахівці та експерти Західної України ділились із закарпатськими колегами останніми науковими і практичними напрацюваннями у боротьбі з цим захворюванням.

Меланома – один з найнебезпечніших видів раку шкіри та онкологічної патології в цілому. Серед усіх видів раку меланома демонструє один з найбільш швидкозростаючих показників захворюваності.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я ( ВООЗ) , щорічно в світі реєструється більше 200 тис. випадків захворювання меланомою і близько 65 тис. викликаних нею смертей. В Україні в 2010 р. меланомою захворіли 2829 осіб , 1070 з них померли. У загальній структурі онкологічної захворюваності її частка становить 10 % , в той час як у загальній структурі смертності від усіх видів раку шкіри – 80%.

Крім того, для меланоми та немеланомних видів раку шкіри показник приросту захворюваності становить 3-7% на рік. При цьому, згідно загальносвітовою статистики, 90% пацієнтів з меланомою можуть бути вилікувані, але тільки за умови своєчасного діагностування.

На сьогодні рівень смертності від раку шкіри – меланоми в Україні досяг своєї межі і в 20 разів вище ніж, смертність від меланоми в США. Причина такої високої смертності пов’язана з кількома факторами: пізнім зверенням до лікаря і пізньою діагностикою, відсутністю елементарних знань про перші ознаки переродження родимок.

Саме виявлення раку шкіри на ранній стадії розвитку відтак й ефективне лікування – головне завдання лікарів-онкологів. І наукова медицина в цьому напрямку стрімко розвивається. Серед останніх методів лікування меланоми – фотодінамічна терапія. Ця методика почала застосовуватися в Україні тільки останні два-три роки. Її головні переваги – нетравматичність, ефективність лікування та гарний косметичний ефект.

Надзвичайно важливо щоб наука і практична медицина тісно співпрацювали. З появою нових методик і нових препаратів у двобої між хворобою та життям шанси на одужання пацієнтів суттєво збільшуються. І постійне навчання і ознайомлення лікарів з останніми тенденціями у світовій медичній науці є невід»ємною складовою цього процесу.

Наступне засідання асоціації онкологів пройде вже у грудні. На якій, вже традиційно, буде підбито підсумки роботи асоціації і детально розглянуто одну з актуальних проблем онкології.

До відома:
Перелік ознак злоякісного переродження родимок, при першій появі яких необхідно негайно звернутися до лікаря:
Асиметрія (якщо умовно скласти родимку навпіл, її краї не співпадуть);
Край (якщо родимка має нерівні і нечіткі краю);
Кровоточивість;
Забарвлення (якщо родимка різнобарвна або змінила колір);
Розмір (якщо діаметр родимки перевищує 6 мм, або її розміри різко або постійно збільшуються);
Динаміка випадіння волосків (з втратою шкірного малюнка і появою кірочок).

Прості , але дієві правила захисту від меланоми і немеланомних видів раку шкіри , що дозволяють знизити ризик їх виникнення на 90 % :

* не перебувати на сонці з 11:00 до 16:00 у зв’язку з високим ризиком сонячних опіків (ОСОБЛИВА ГРУПА РИЗИКУ ГРОМАДЯНИ, ЩО ВІДПОЧИВАЮТЬ У ХОЛОДНУ ПОРУ РОКУ НА ПІВДЕННИХ КУРОРТАХ!!!);
* сонцезахисний крем слід наносити на шкіру за 20 хв до виходу на сонце , кожні 2 год по тому і після кожного купання;
* від сонячного випромінювання слід ховатися під парасолькою , надягати широкополі капелюхи і сонцезахисні окуляри;
* дітям у віці до 3 років категорично не рекомендується перебувати під прямим сонячним випромінюванням ;
* загоряючи , не можна заклеювати родимки пластиром ;
не слід відвідувати солярій (громадська організація « меланома – стоп! » веде боротьбу за те , щоб законодавчо заборонити в Україні користування солярієм особам до 18 років);
* регулярний самостійний огляд шкіри дозволить виявити підозрілі новоутворення ;
* у разі появи новоутворень на шкірі , слід негайно звернутися до дерматолог

https://zakarpatpost.net